Primul Târg al Naţiunilor Unite, organizat la Chişinău la 70 de ani ai ONU

La Chişinău se desfăşoară primul Târg al Naţiunilor Unite cu ocazia aniversării a 70-a de la fondarea ONU. Doritorii de a cunoaşte mai multe despre agenţiile ONU în Moldova şi despre proiectele acestora sunt aşteptaţi, sâmbătă, până la ora 17.00, la Biblioteca Naţională, transmite IPN.

Dafina Gercheva, reprezentantul permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, la deschiderea evenimentului, i-a salutat pe oaspeţii târgului, subliniind că toată săptămâna a fost plină de evenimente organizate cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a ONU. ONU s-a înfiinţat după semnarea Cartei Naţiunilor Unite, iar Republica Moldova este parte a ONU de 23 de ani şi în tot acest timp a participat activ la crearea agendei de dezvoltare a lumii.

Dafina Gerceva a adăugat că, de când Republica Moldova este parte a ONU, au fost dezvoltate relaţii foarte bune cu toţi partenerii cointeresaţi de dezvoltarea ţării şi s-a reuşit dezvoltarea mai multor domenii vitale pentru stat.

Cristina Aparatu, şefa Direcţia social-umanitară şi relaţii interetnice a Primăriei municipiului Chişinău, a mulţumit în numele primarului general, Dorin Chirtoacă, pentru toate proiectele susţinute de ONU în Moldova şi a spus că cetăţenii ţării contează pe această susţinere şi în continuare.

În incinta Bibliotecii Naţionale au fost amplasate mai multe standuri informaţionale ale agenţiilor ONU care îşi desfăşoară activitatea în Moldova. Acestea oferă informaţii despre proiectele în desfăşurare şi despre alte activităţi. În cadrul Târgului mai au loc discuţii, se organizează concursuri cu premii, dar şi un iarmaroc de produse confecţionate manual.

Organizaţia Naţiunilor Unite numără în prezent 193 de state membre. În mesajul oficiului central al ONU se menţionează că şapte decenii după fondarea acesteia, Organizaţia Naţiunilor Unite rămâne a fi un far călăuzitor pentru întreaga umanitate. În fiecare zi, Naţiunile Unite asigură hrana săracilor şi adăpostul celor strămutaţi de la casele lor. Naţiunile Unite vaccinează copii care, în caz contrar, ar deceda din cauza bolilor care pot fi prevenite, apără drepturile omului pentru fiecare, indiferent de apartenenţa rasială, religioasă, naţională, de gen sau orientare sexuală. Trupele de menţinere a păcii ONU se află pe liniile de front ale conflictelor; mediatorii îi aduc pe războinici la masa păcii, lucrătorii oferă asistenţă în zonele de dezastru, înfruntă situaţii de risc, pentru a contribui la salvarea vieţilor. Naţiunile Unite lucrează pentru întreaga familie umană, ce constituie 7 miliarde de oameni, şi are grijă de pământ – unica noastră casă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.