Raionul Leova este singurul raion din Republica Moldova unde serviciile de livrare a bioenergiei sunt prestate de un agent economic. Acest lucru este realizat în cadrul unui model pilot de parteneriat public privat de livrare a serviciilor bioenergetice integrate, semnat în 2014, între Consiliul raional Leova şi Green Farm SRL, partenerul privat desemnat în urma unui concurs. Modelul pilot a fost lansat la iniţiativa Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” 1, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al proiectului, 19 şcoli, grădiniţe şi clădirea Consiliului Raional Leova au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă, serviciile de asigurare cu biocombustibil, operare şi mentenanţă a centralelor termice fiind asigurate de partenerul privat, investiţie totală cifrată la 600 de mii de euro. După instalarea celor 19 centrale termice noi, raionul Leova a devenit lider la numărul de centrale pe bază de biomasă în instituţii publice.
„Exemplul modelului de parteneriat public-privat realizat la Leova a demonstrat viabilitatea lui. Am construit 19 noi centrale termice, angajat şi plătit salariile a 42 de operatori şi am livrat biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire la un tarif de 997 de lei per fiecare gigacalorie, plus TVA”, spune directorul Green-Farm, Valeriu Pleşca. Potrivit acordului, centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 11 ani.
Proiectul Energie şi Biomasă, etapa 2, îşi propune să dezvolte noi modele de Parteneriate Public Privat în alte 7 raioane. „În următoarele zile, vom lansa concursul de selectare a raioanelor interesate să realizeze modele de parteneriat public privat în comunităţile lor. Ulterior, grupurile de experţi angajaţi de proiect vor elabora studii de fezabilitate pentru fiecare raion în parte pentru a alege cele mai potrivite modele de livrare a serviciilor bioenergetice de către antreprenorul privat”, informează Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie şi Biomasă.
Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.