La Cimişlia a fost deschis primul Centru Comunitar de Sănătate Mintală din Republica Moldova care utilizează metodologia FACT – Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment), utilizată cu succes în Marea Britanie, Olanda şi SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Astfel, echipele FACT care vor opera în ţară vor fi compuse dintr-un psihiatru, asistente medicale şi sociale, un psiholog şi un terapeut ocupaţional, transmite IPN.
Deschiderea centrului din Cimişlia are loc în cadrul proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, desfăşurat în 4 raioane-pilot: Cimişlia, Cahul, Orhei şi Soroca. Proiectul este implementat de un consorţium internaţional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală şi Adicţii Trimbos din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală şi Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.
Victoria Condrat, director executiv Trimbos Moldova, a menţionat la evenimentul de deschidere că scopul acestei etape a reformei serviciilor de sănătate mintală în comunitate este ca beneficiarii din cele patru raioane-pilot, inclusiv din Cimişlia, să aibă acces echitabil la servicii comunitare funcţionale, corespunzătoare necesităţilor lor.
Alexandru Ciobanu, psihoterapeut şi coordonatorul Centrului din Cimişlia, a spus că deschiderea acestuia reprezintă o schimbare a abordării beneficiarilor cu probleme de sănătate mintală şi e o şansă în plus pentru aceştia să se trateze. Psihoterapeutul a adăugat că în prezent sunt 2000 de beneficiari, dintre care 15% suferă de maladii mintale severe.
Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018, beneficiind de un buget de 5,78 milioane de franci elveţieni.