Primul caz de rujeolă confirmat de la începutul anului

Autoritățile din sănătate raportează primul caz de rujeolă confirmat de la începutul acestui an. Cu această infecție virală contagioasă a fost diagnosticat un copil de opt ani din raionul Orhei.

Contactat de IPN, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Veaceaslav Guțu, a declarat că fata a fost vaccinată conform calendarului național de imunizare, la 12 luni și la 7 ani. Datorită acestui fapt, a făcut o formă ușoară a infecției. Chiar și așa, a fost internată pentru tratament și pentru a evita contactatul cu alte persoane.

Autoritățile mai precizează că persoanele care au fost în contact cu fata se află sub monitorizarea medicului de familie.

Specialiștii atenționează că rujeola este extrem de contagioasă, se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă, iar copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita. Infecția poate duce și la deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18, dacă acestea nu sunt vaccinate, cel mai des fiind afectați copiii.

Autoritățile din sănătate mai menționează că rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare, având în vedere că tratament specific nu există. În Republica Moldova, vaccinul este administrat în trei doze, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Rujeola se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată, iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar inițial în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.