Primele tendere pentru selectarea companiilor care vor furniza servicii de eficientizare a consumului de energie în clădirile publice din Chişinău, în cadrul proiectului „ESCO Moldova”, urmează a fi organizate în luna iunie a acestui an. Companiile selectate vor primi din partea Fondului de Garantare a Împrumutului o asistenţă financiară în valoare de 900 de mii de dolari, bani ce vor fi utilizaţi în calitate de gaj la accesarea împrumuturilor de către antreprenori, transmite IPN.
Proiectul „ESCO Moldova- Transformarea pieţei pentru eficienţa energetică urbană prin introducerea companiilor de servicii energetice” este implementat de PNUD şi susţinut de Primăria municipiului Chişinău. Managerul proiectului, Nicolae Zaharia, a declarat că ESCO reprezintă servicii energetice prin care o companie furnizează soluţii de eficientizare a consumului de energie într-o clădire, recuperându-şi investiţia din economiile realizate pe parcursul unei perioade determinate. În cadrul proiectului urmează a fi selectate edificiile în care vor fi efectuate, după caz, lucrări de termoizolare, înlocuire a geamurilor, ajustări la sistemul de încălzire.
Managerul proiectului a menţionat că acele companii care vor fi selectate pentru executarea lucrărilor vor primi din partea Fondului de Garantare a Împrumutului o asistenţă financiară în valoare de 900 de mii de dolari. Concomitent, Fondul de Eficienţă Energetică va oferi companiilor un grant în valoare de trei milioane de dolari. Astfel, banii, pe care îi oferă proiectul companiilor, vor fi utilizaţi în calitate de gaj pentru împrumutul acordat. „Dacă compania este selectată pentru a implementa proiectul, aceasta primeşte şi creditul şi garanţia, respectiv are bani suficienţi pentru a realiza proiectul şi din economii rambursează împrumutul”, a subliniat Nicolae Zaharia.
Edificiile, beneficiare în cadrul proiectului, vor fi selectate de reprezentanţii proiectului şi primărie. Odată fiind selectat edificiul, urmează a fi analizate consumurile, gradul de utilizare, precum şi profilul clădirilor. Bugetul unui proiect de eficientizare a consumului de energie va varia între 50 şi 200 de mii de dolari. Perioada de recuperare a investiţiilor este între trei şi cinci ani.
Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan, a declarat că pentru acest an şi-au propus realizarea a cel mult cinci proiecte. Totodată acesta a ţinut să menţioneze că implementarea acestora va oferi posibilitatea de reducere a costului facturilor la energia electrică şi termică.
Proiectul „ESCO Moldova” are o perioadă de implementare de 4 ani (2014-2018), cu un buget total de circa de 1,5 milioane de dolari. Proiectul este finanţat de Fondul Global de Mediu (GEF) şi cofinanţat si de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.
Până la finele proiectului, este planificată realizarea a 20 de proiecte de eficienţă energetică, care vor funcţiona în bază de contracte de performanţă energetică: Acestea vor contribui la crearea condiţiilor mai bune în clădirile sectorului rezidenţial şi public din municipiul Chişinău.