Primele două dosare au fost acceptate pentru finanţare în cadrul PARE 1+1
Primele două dosare au fost acceptate pentru finanţare în cadrul Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1, transmite Info - Prim Neo cu referire la Iulia Iabanji, directorul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova (ODIMM).
Iabanji a comunicat că întreprinderile îşi propun să iniţieze şi să dezvolte afaceri în domeniul apiculturii performante şi prelucrării lemnului, dar şi producerii de ambalaje pentru produsele agroalimentare. Costul total al afacerilor, potrivit business-planurilor prezentate, este de 500 şi, respectiv, 380 de mii lei.
În cadrul PARE 1+1 Guvern alocă un 1 leu la fiecare leu investit din remitenţele acumulate de persoanele care au lucrat peste hotare sau de rudele acestora de gradul 1, dar nu mai mult de 200 de mii de lei la o afacere. „Aceşti doi pretendenţi sunt din zona rurală, au lucrat o perioadă peste hotare şi au revenit la baştină. Acum vor primi 200 şi, respectiv, 190 de mii de lei. Ei au o anumită experienţă în afaceri şi sursele acordate de către stat le va ajuta să procure unele utilaje, să-ţi dezvolte capacităţile de producţie”, a menţionat directorul ODIMM.
Cursurile de instruire în cadrul programului durează 10 zile. Primul grup de candidaţi, în număr de 21, deja le-au absolvit. În februarie se va desfăşurată instruirea celui de-al doilea grup de pretendenţi
PARE 1+l, lansat la sfârşitul lunii trecute, este prevăzut pe o perioadă de 2 ani. Guvernul speră să fie lansate şi dezvoltate 500 de afaceri, în special în mediul rural. Granturile vor fi oferite din buget şi din sursele donatorilor externi. Potrivit datelor oficiale, peste hotarele ţării lucrează 350 de mii de migranţi, în realitatea cifra este mult mai mare. Anul trecut moldovenii au trimis acasă prin bănci 1,2 mlrd dolari.