Primele 100 de proiecte în cadrul programului național „Satul European” au fost finalizate. Drept rezultat, peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar 34 de mii se bucură de iluminat public. Despre aceasta a anunțat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă. Șefa statului a solicitat să deschidă apelul pentru un nou concurs de proiecte „Satul European Expresˮ, transmite IPN.
Președintele a menționat că la discuțiile cu oamenii din localitățile pe care le viziteze i se spune despre necesități imediate de îmbunătățire a infrastructurii, Acestea ar putea fi făcute în regim expres și cu mai puține resurse financiare decât proiectele de anvergură. Programul „Satul European Expresˮ trebuie să permită localităților să implementeze proiecte rapide, cu termen de finalizare de maximum șase luni, și să rezolve necesitățile urgente ale localităților. „Prin crearea programului național „Satul Europeanˮ și lansarea programului „Satul European Expresˮ vom contribui la construirea Moldovei europene. Vom construi Europa aici, acasăˮ, a afirmat Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a declarat că fiecare proiect finalizat în cadrul programului „Satul European” înseamnă schimbări care fac mai bună viața multor oameni, oferă oportunități economice pentru cei care vor să muncească. „În satul Hârbovăț, Anenii Noi, s-au construit peste 11 km de rețea de iluminat public, iar satele Șirăuți din raionul Briceni și Bușila din raionul Ungheni beneficiază acum de stații fotovoltaice. Au fost renovate sau dotate 14 grădinițe în doar un an, pentru aproape 3 mii de copii din sate și orașe. Am modernizat nouă gimnazii și trei licee, așa încât elevii noștri să învețe în condiții mai buneˮ, a precizat Maia Sandu.
Pentru finanțarea proiectelor câștigătoare în cadrul Programului național „Satul european” sunt utilizate mijloacele financiare alocate în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, prevăzute în Legea anuală a bugetului de stat. Pentru anul 2022 s-a alocat un buget de circa 970 de milioane de lei pentru dezvoltarea regională și locală, dintre care: 300 milioane de lei – pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare regionale (apeducte, canalizări), dezvoltarea economică a regiunilor prin îmbunătățirea infrastructurii de suport pentru afaceri și crearea locurilor de muncă în regiunile de dezvoltare (Programul de Dezvoltare Regională), iar 670 milioane de lei – pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare la nivel de localități, pentru construcția și renovarea infrastructurii sociale și măsuri de eficiență energetică.