Primarului suspendat Chirtoacă i-a fost înaintată învinuirea într-un nou dosar penal

Primarului suspendat Dorin Chirtoacă i-a fost înaintată învinuirea într-un nou dosar penal. Edilul s-a prezentat vineri, 8 septembrie, împreună cu avocatul, la Procuratura Anticorupție. Dorin Chirtoacă susține că și cel de-al doilea dosar, ca și primul, a fost intentat ilegal, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada anilor 1998 – 2013, instanțele judecătorești au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul municipal Chișinău să asigure diferite persoane și familiile acestora cu spațiu locativ din fondul municipal de locuințe. Astfel, în perioada 2012 – ianuarie 2017, Primăria, reprezentată de către primarul general, prin înțelegere prealabilă cu părțile în procedura de executare, au găsit o metodă de soluționare a titlurilor executorii, încheind tranzacții de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanțelor judecătorești prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuințe. Procurorii menționează că primarul, încheind 81 de tranzacții de împăcare și achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66 de milioane de lei, a cauzat administrației publice locale un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Avocata Tatiana Iovu a declarat pentru presă că învinuirea care îi este adusă lui Dorin Chirtoacă este neîntemeiată și ilegală. „Este un absurd, fiindcă acele tranzacții de împăcare pe care le invocă acuzarea de stat că ar fi întocmite incorect, ele sunt legale și în vigoare și nu au fost anulate de către instanță”, a mai spus apărarea.

Potrivit primarului suspendat, Primăria și Consiliul municipal are un singur cont, al municipiului. Nu există conturi separate. În condițiile în care nu ai cum să dai apartamente, pentru că Primăria nu le are, s-a recurs la acordarea compensațiilor bănești. Dorin Chirtoacă susține că pentru neexecutarea hotărârilor de judecată primește amenzi de ani de zile, iar pentru executarea hotărârilor de judecată este intentat dosar penal. „Cum trebuia de procedat? Ce trebuia de făcut, dacă și așa e dosar, și așa e dosar”, a spus primarul suspendat.

Dorin Chirtoacă este cercetat și în dosarul parcărilor cu plată. Acesta a fost reținut pe 25 mai, iar peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află și în prezent. Edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea și primirea, prin mijlocitor, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini și a grăbi îndeplinirea unei acțiuni. Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanța de judecată. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.