Primarul va semna o dispoziţie în legătură cu Ziua Europei

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, va semna o dispoziţie, conform căreia, Ziua Europei, începând cu anul viitor, va fi sărbătorită pe 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi nu în Scuarul Europei, cum se face acum, transmite IPN.

Şefa Direcţiei relaţii externe, Gabriela Ciumac, a declarat, în cadrul şedinţei operative de la Primărie, că în acest an Ziua Europei va fi marcată la Chişinău pe 18 mai. Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău nu insistă niciodată ca Ziua Europei să fie sărbătorită pe 9 mai, când este marcată şi Ziua Victoriei împotriva fascismului, pentru că nu doreşte să incite spiritele, a mai spus Gabriela Ciumac.

În context, Ciumac a propus ca  Ziua Victoriei împotriva fascismului să fie zi de  comemorare a celor care au murit la război, şi nu zi de sărbătoare. Iar panglica Sfântului Gheorghe, care este purtată în această zi, ar trebui să fie interzisă pentru că nu ţine de valorile noastre naţionale. „Primăriile din Lvov şi Ivano-Frankovsk, Ucraina, au declarat ziua de 9 mai drept zi de doliu şi au interzis utilizarea simbolurilor statelor inexistente sau a celor naziste şi comuniste. Propun să facem şi noi acelaşi lucru. Mai ales că avem trupe militare ruseşti care staţionează ilegal la noi în ţară. Letonia, Lituania şi Estonia au interzis prin lege utilizarea simbolurilor sovietice şi naziste”, a subliniat Gabriela Ciumac.

Primarul Dorin Chirtoacă a apreciat propunerea şefei Direcţiei relaţii externe ca pe o dovadă de curaj. „ Să vedem dacă putem ajunge unde spuneţi dumneavoastră. 9 mai este Ziua Victoriei împotriva fascismului şi este firesc să fie sărbătorită în fiecare an. Dar, ceea ce mă deranjează este că Ziua Europei este fugărită cu o săptămână mai devreme, cu o săptămână mai târziu, de parcă este o sărbătoare oarecare”, a menţionat primarul.

Dorin Chirtoacă a mai spus că va fi semnată o dispoziţie oficială, conform căreia,  începând cu anul viitor, de 9 mai să nu fie permisă organizarea altor manifestări în Piaţa Marii Adunări Naţionale decât cele destinate Zilei Europei. Iar Ziua Victoriei  va fi marcată la memorialul Eternitate din strada Pan Hallippa.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE