Primarul Ion Ceban anticipează un pericol de situație excepțională

Primarul capitalei, Ion Ceban, a convocat în ședință agenții economici din capitală pentru a-i atenționa despre riscurile sistării serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Edilul a invocat recenta sancțiune de 12 milioane de lei aplicată întreprinderii municipale „Apă-Canal Chișinău” pentru depășirea concentrațiilor maxime admisibile de poluanți în apele uzate din sistemul public de canalizare, transmite IPN.  

Primarul anticipează un pericol de situație excepțională, cu riscuri mari pentru securitatea economică a țării. „Și după părere mea, aceste riscuri și acțiuni pot fi discutate conjugat, coordonat, pentru identificarea soluțiilor. Repet, sper că nu este vorba despre o confruntare între administrația publică centrală și administrația publică locală. Eu nu vreau să cred că cineva încearcă să ducă „Apă-Canal Chișinău” la faliment”, a menționat Ion Ceban.

Potrivit primarului, trebuie identificate soluții, inclusiv pornind de la modificarea cadrului legislativ. „De luni, o bună parte din echipa pe care o reprezint spune că trebuie să mergem să vă deconectăm. Dumneavoastră știți că aveți depășiri și noi știm, și Guvernul știe. Prevederile care intră în vigoare din 1 ianuarie nu ne mai lasă spațiu de manevră, ne obligă să facem asta. Repet, există un risc foarte mare pentru întregul sistem economic. Nu știu dacă cineva din Guvern s-a gândit la o asemenea situație și nu cred că astăzi vrea cineva ca orașul sau alte localități să fie lăsați fără pâine, fără lapte sau fără alte produse”, a mai spus Ion Ceban.

Prezent la eveniment, Ion Bulmaga, șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a menționat că problema nu ține doar de municipiul Chișinău. Este una complexă. Ca și autoritate de mediu, abilitată cu funcții de control, Inspectoratul este interesat de soluționarea acesteia. În Legea cu privire la protecția mediului înconjurător e necesar să se specifice că agenții economici sunt obligați să pre-epureze apele uzate cu concentrații majorate de poluanți local, prin amplasarea stațiilor de pre-epurare. „Una dintre soluții pe care le vedem noi este aplicarea unui șir de proiecte fie la Fondul Ecologic, fie la Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii”, a mai spus Ion Bulmaga

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.