Primarul capitalei solicită anularea taxei de salubrizare în toată țara

După ce consilierii PAS au cerut anularea taxei de la salubrizare în municipiul Chișinău, primarul capitalei, Ion Ceban, solicită acest lucru la nivel de țară. Edilul a semnat, împreună cu deputatul neafiliat, Gaik Vartanean, o inițiativă legislativă în acest sens, transmite IPN.

„Cei care nu au făcut nimic în țară, promit alte noi minciuni să facă în capitală. Și manipulează foarte ieftin cu diferite subiecte”, a declarat luni primarul Ion Ceban. Potrivit lui, unul dintre aceste subiecte este și cel cu privire la taxa de salubrizare.

Ion Ceban a menționat că, din moment ce Partidul Acțiune și Solidaritate deține o majoritate parlamentară, taxa de salubrizare poate fi anulată chiar joi când urmează să aibă loc ședința Parlamentului.

„Nu trebuie să așteptăm o lună, două luni, trei luni, dar în această joi, la ședința Parlamentului. Miercuri se examinează în comisii și 63 de deputați pot anula taxa de salubrizare nu doar în Chișinău, dar peste tot în țară. Și un asemenea lucru probabil că este corect, nu trebuie să existe diferențe”, susține primarul capitalei.

Deputatul Gaik Vartanean a declarat că este o inițiativă legislativă pe care o va înainta în baza demersului primarului general și ea se referă la toate localitățile din țară. În opinia sa, dacă se anulează o taxă într-un oraș, această practică trebuie extinsă în toată țara și să nu se limiteze doar la PR politic.

Dacă inițiativa legislativă se aprobă, taxa de salubrizare ar urma să fie anulată din 2024.

Săptămâna trecută, fracțiunea PAS din Consiliul municipal Chișinău a solicitat anularea noii taxe de salubrizare în mărime de 120 de lei anual per persoană. Potrivit consilierilor PAS, „această taxă este o povară suplimentară financiară pentru familiile din municipiu, impusă netransparent și pe sub masă, pentru a acoperi pierderile cauzate de contractele și cedările frauduloase ale primarului în favoarea prietenilor și susținătorilor săi”. La rândul său, primarul capitalei a calificat acest demers ca fiind populism ieftin. Edilul susține că taxa de salubrizare, în mărime de 10 lei pe lună, a fost aprobată de consilierii municipali acum doi ani, însă din cauza tergiversărilor la nivel central a fost amânată pentru acest an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.