Primarul capitalei nu exclude posibilitatea menţinerii şi în iarna care vine a facilităţilor la achitarea căldurii
Primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă nu exclude posibilitatea menţinerii, şi în iarna care vine, a facilităţilor la achitarea căldurii, acordate întregii populaţii, prin compensarea din bugetul local a creşterii de tarif la căldură de la 233 la 540 de lei.
Potrivit lui, această decizie însă ţine de competenţa Consiliului municipal Chişinău (CMC) care ar putea examina mai multe ipoteze, printre care ar fi menţinerea situaţiei existente, compensarea doar a unei părţi din majorarea de tarif sau achitarea compensaţiilor doar pentru păturile socialmente-vulnerabile.
CMC mai urmează să examineze şi situaţia cu privire la crearea şi achitarea datoriilor municipalităţii faţă de „Termocom”, în valoare de 151 mil. lei, care apărut în urma acordării acestor compensaţii pentru toată populaţia. Totodată, consilierii locali ar putea examina şi posibilitatea majorării tarifului la energia termică, deoarece „Termocom”-ul deja solicită majorarea tarifului existent de 540 lei până la 613 lei, în conformitate cu ultima majorarea a costului la energia electrică.
Primarul a optat personal pentru acordarea compensaţiilor la căldură doar pentru păturile socialmente vulnerabile care au venituri mai mici sau egale cu coşul minim de consum. „Suntem dispuşi şi hotărâţi să acţionăm în vederea achitării compensaţiilor nominative şi să creăm mecanismului necesar”, spune primarul.
Chirtoacă a menţionat că în cazul aprobării unui mecanism de acordare a compensaţiilor nominative pentru păturile socialmente vulnerabile, Primăria ar urma să suplimenteze numărul personalului Direcţiei asistenţă socială sau chiar să formeze o subdiviziune specială pentru procesarea celor câteva sute de mii de cereri, care se estimează că vor veni din partea populaţiei.
Totodată, primarul spune că susţinerea socială a populaţiei nu este competenţa administraţiei locale, ci a Guvernului, fapt stabilit prin Legea privind acordarea compensaţiilor nominative din 2002.