Primarul capitalei: MEC a numit conducător la DGETS. Să-și asume responsabilitățile financiare

Primarul municipiul Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că Ministerul Educației și-a numit conducător la Direcția municipală educație, tineret și sport. Potrivit lui, guvernarea, dacă a numit conducerea DGETS, acum să-și asume și responsabilitățile financiare pentru domeniul educațional, transmite IPN.

„Cei de la guvernarea PAS cu tot dinadinsul își doresc controlul asupra instituțiilor statului, mai nou și al celor municipale și locale, mai ales în an electoral”, a declarat edilul.

În opinia sa, este o decizie a Ministerului Educației de a numi șefi de direcții în educație, în timp ce fondatori sunt autoritățile publice locale, adică primăriile. „Să fie buni și de astăzi să răspundă – Ministerul este responsabil de activitatea grupelor cu program prelungit, alimentația copiilor, colectări de fonduri, salariile și mentenanța. Se repetă istoria – Gavrilița promite și Primăria achită”, a menționat Ion Ceban.

Potrivit lui, atunci când vine vorba de asigurarea finanțărilor pentru educația din municipiu, ministrul face trimitere la obligativitatea Primăriei și a Consiliului municipal Chișinău. „Dacă este așa, de ce v-ați băgat aici și v-ați pus conducătorul vostru? V-ați pus conducătorul vostru, înseamnă că răspundeți pentru toate”, susține primarul.

El a mai spus că în ultimii ani, pentru modernizarea domeniului educației din Chișinău, în cele peste 330 de instituții s-au investit sub diferite forme circa 12 miliarde de lei, iar la nivel național – se închid școli, universități, veceurile continuă să fie afară. „Și da, în nicio localitate din țară, condusă de PAS sau de oricare altă formațiune politică sau candidat independent, nu se finanțează orele cu program prelungit”, a subliniat Ion Ceban.

Contactat de IPN, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, nu a răspuns la telefon.

Acum o săptămână, Comisia Situații Excepționale Chișinău a constatat situație excepțională în domeniul educației. Într-o decizie emisă, CSE Chișinău au fost declarate ilegale ordinele ministrului educației și cercetării prin care s-a constatat încetarea raporturilor de serviciu cu șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi. Miercuri, Comisia pentru Situații Excepționale a anulat hotărârea CSE Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.