Primarii din Făleşti care au aplicat la proiecte au reuşit să schimbe localităţile. ALEGERI 2015

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: Raionul Făleşti
---

Raionul Făleşti are 74 de sate şi un oraş, administrate de 33 de primării. Populaţia totală este de peste 90 de mii de locuitori.    

Alexandru Fusa, conducătorul Asociaţiei „Cutezătorul” din Făleşti, spune că actualul format al împărţirii teritorial-administrative nu este favorabil pentru primăriile mici,  întrucât bugetul redus nu le permite să lucreze eficient. Soluţia ar fi trecerea la judeţe, pentru că în forma anterioară în raionul Făleşti erau în jur de 20 de primării şi erau mai eficiente, iar prin împărţirea acestora „o sărăcie a fost împărţită în două sărăcii”, cum spune Alexandru Fusa. Acesta susţine că este şi mai dificil acolo unde nu există agenţi economici care să aducă venit în bugetul local, iar în asemenea situaţie primăriile, şi aşa cu un buget mic, cheltuie banii pe întreţinerea instituţiilor aflate în gestiunea autorităţilor, iar pentru proiecte de dezvoltare a localităţilor nu rămâne nimic.

Întrebat cum s-au descurcat autorităţile locale pe parcursul ultimilor 4 ani, acesta a spus că unii primari au primit ajutor mai mult pe linie de partid, iar alţii, cu mai puţină susţinere politică, au fost nevoiţi să apeleze la proiecte cu finanţare străină. Cei care au au aplicat la proiecte, au obţinut şi succese, iar acolo unde edilii au aşteptat ca banii să vină de undeva nu s-a făcut mare lucru. Printre primăriile care au implementat proiecte de succes Alexandru Fusa le-a dat drept exemplu pe cele din Sărata Veche, Năvârneţ, Călugăr, Călineşti, Chetriş, precizând că în fiecare localitate au fost implementate proiecte de dezvoltare socială.

În opinia sa, administraţia locală poate fi eficientă dacă vor exista suficiente surse financiare, iar o soluţie ar fi ca primarii să atragă agenţi economici în localităţi. În mod prioritar este nevoie de proiecte de aprovizionare cu apă – 80% din localităţile raionului nu sunt conectate încă la apeduct.

Despre promisiunile din campaniile electorale precedente, acesta a spus că au fost primari care nu au făcut promisiuni, dar au implementat proiecte şi alţii care, dimpotrivă, au promis, dar nu au făcut nimic. Despre miza alegerilor locale ce se apropie, Alexandru Fusa a spus că oamenii s-au săturat de minciuni şi nu vor mai vota partidele pe care le-au susţinut până acum, dar care nu au acţionat pe măsura aşteptărilor.

Alina Marin, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.