Primăria va asigura suportul necesar pentru colectarea e-deșeurilor, responsabil DGLCA

Un Centru unic de gestionare a deșeurilor periculoase, dezvoltat la nivel ministerial, și-ar putea asuma colectarea și reciclarea deșeurilor periculoase pe întreg teritoriul țării. De această părere este șeful Secției amenajare și salubrizare din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare (DGLCA) din municipiul Chișinău, Vasile Efros.

Contactat de IPN în contextul conferinței „3 R pentru Moldova: Reducem, Reutilizăm și Reciclăm E-Deșeurile”, Vasile Efros a spus că un astfel de centru există ca instituție, dar e nevoie să-i fie organizată activitatea astfel încât toate deșeurile periculoase să fie trecute prin el și supuse reciclării. La prima etapă, ar urma să fie reciclate anvelope, uleiuri, vopsele toxice. Ulterior – lămpile cu mercur, iar apoi să se ajungă și la reciclarea bateriilor și a tehnicii electrice și electronice învechite sau defectate.

Vasile Efros consideră că este foarte important ca, de la mic la mare, cetățeanul să cunoască importanța colectării separate a deșeurilor, și în special a deșeurilor electronice, care sunt foarte periculoase când ajung la groapa comună de gunoi. „Primăria va asigura tot suportul la nivel de implementare a proiectelor în acest domeniu. Vorbim de extinderea rețelelor de colectare a deșeurilor”, a subliniar responsabilul de la DGLCA.

În municipiul Chișinău este în derulare proiectul „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, în cadrul căruia, în capitală și în suburbii au fost amenajate 71 de puncte de colectare a e-deșeurilor mici și mijlocii. Tomberoanele sunt amplasate în magazine, instituții publice, instituții de învățământ. Unul din tomberoanele pentru e-deșeuri poate fi găsit în holul Primăriei municipiului Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE