Primăria riscă să mai piardă o parte din sediile sale
Litigiile dintre Primăria Chişinău şi „Moldloto”, care durează aproape 20 ani au condus la pierderea de către Primărie a unor sedii importante din centrul capitalei. Acum Primăria riscă să mai piardă un teren de circa 20 ari de pământ. Deşi Curtea Supremă de Justiţie a admis miercuri, 23 decembrie, recursul Primăriei, letigiul este departe de a fi soluţionat, transmite Info-Prim Neo.
Firmă care se ocupă de realizarea biletelor de loterie, „Moldloto”, aspiră să deposedeze Primăria capitalei de 20 ari de pământ pe care se află 4 sedii ale administraţiei publice locale (APL). Aceste sedii au aparţinut cândva persoanelor fizice şi au fost naţionalizate de puterea sovietică în anul 1947.
Potrivit datelor şefului adjunct al Direcţiei funciare, Nicolae Crăciun, în anul 1971 agenţia de stat „Sportloto” a arendat de la APL un sediu, pe care Primăria ulterior, în 1974, l-a preluat. În anul 1997, firma susnumită reorganizată în „Moldloto” cu capital parţial privat a acţionat primăria în judecată, cerând dreptul pe proprietate a 4 loturi. În 1998, acţiunea a fost admisă, iar în 2001 anulată de către Curtea Supremă de Justiţie.
În 2006, Judecătoria economică din nou i-a dat dreptate „Moldloto” iar Primăria n-a atacat hotărârea, lăsând-o să intre în vigoare.
Primarul general, Dorin Chirtoacă, consideră că acest lucru a fost făcut intenţionat. „Firma „Moldloto” a primit dreptul la proprietatea municipală prin hotărâre judecătorească şi nu prin participarea la privatizare, aşa cum prevede legea”, a spus primarul.
În 2007, „Moldloto” a mai apelat o dată la instanţă pentru a primi de la Primărie încă 245 metri pătraţi de oficiu şi, în 2009, Judecătoria economică a acceptat şi această cerere, pe care Primăria ulterior a contestat-o.
Miercuri, 23 decembrie, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursul Primăriei şi a întors cazul la revizuire în Judecătoria economică cu o altă componenţă de judecători.
Prezent la şedinţa de judecată, primarul Dorin Chirtoacă a spus că CSJ a luat o decizie corectă, însă putea să finalizeze cazul în această instanţă fără a pune pe rol din nou litigiul.
„Nu ne rămâne decât să apărăm patrimoniul public în celelalte instanţe. Totodată, vom purcede la revizuirea deciziilor luate de instanţe în 2006 şi 2007 privind alte două sedii care au trecut în proprietatea „Moldloto”, fără a fi privatizate conform legii”, a mai spus primarul.
Reprezentanţii „Moldloto” n-au fost prezenţi în şedinţă şi nici n-au fost de găsit în sediul lor actual din str. Veronica Micle pentru a le afla părerea pe marginea acestui subiect.
O situaţie similară a avut loc în relaţiile cu firma „Paradis” care arendează o parte din sediul Primăriei. Pe acest caz Curtea Supremă de Justiţie a respins solicitarea firmei.