Primăria capitalei consideră că zona istorică a Chişinăului trebuie revăzută
Primarul interimar al capitalei, Vasile Ursu a solicitat Asociaţiei Arhitecţilor să propună municipalităţii o concepţie de dezvoltare a zonei istorice a oraşului. Potrivit acestuia, în zona istorică, aprobată de către Guvern, intră clădiri cu multe etaje, inclusiv 16–20, care nu prezintă nici o valoare arhitecturală. Ursu şi-a expus această părere în cadrul unei mese rotunde, organizată la Primărie cu prilejul Zilei internaţionale a arhitecţilor.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Arhitecţilor, Vasile Eremciuc, zona istorică este o problemă dureroasă a oraşului, având în vedere starea monumentelor de istorie, neîngrijite şi lăsate să se dărâme., Potrivit sursei citate, în capitală nu există o politică bine echilibrată în proiectarea şi sistematizarea zonei istorice, precum nici planuri de detaliu pentru fiecare cartier, potrivit cărora construcţia unor monumente de arhitectură nu trebuie să afecteze alte monumente istorice. Vasile Eremciuc s-a referit la compoziţia sculpturală cu havuz decorativ „Dragoş Vodă - primul domnitor al Moldovei”, pentru elaborarea căreia Primăria a anunţat un concurs şi care urmează să fie amplasată în locul unui monument istoric, demolat anterior.
Primarul interimar al capitalei Vasile Ursu a anunţat că, în luna decembrie, Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Chişinău va fi propus pentru discuţii publice, iar în martie 2007 ar putea fi aprobat de Consiliul Municipal şi Guvern.
În acelaşi timp, susţine preşedintele Asociaţiei Arhitecţilor, Vasile Eremciuc, care participă la elaborarea PUG, se creează impresia că autorităţile nu doresc ca acesta să fie un document puternic, având în vedere termenul limitat pus la dispoziţia specialiştilor pentru definitivarea lui.
Planul Urbanistic General al Chişinăului se elaborează la moment de către un consorţiu condus de Institutul “Urbanproiect”.