Primăria municipiului Chişinău a semnat un contract privind amenajarea parcărilor pe străzile din capitală cu o companie privată în defavoarea cetăţenilor, susţin activiştii civici Victor Chironda şi Adrian Filat. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, activiştii au declarat că Primăria capitalei a transformat două proiecte de dezvoltare a infrastructurii urbane într-o schemă de estorcare de bani de la cetăţeni în favoarea unui agent economic privat, cu fondatori din zonele offshore.
Victor Chironda a menţionat că este vorba despre proiectele de reconstrucţie a unor străzi din Chişinău din creditele acordate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii. În opinia sa, prin schema pusă în aplicare, cetăţenii vor plăti dublu. Pe de o parte creditele vor fi rambursate din bugetul municipal, care se formează inclusiv prin contribuţia cetăţenilor, iar pe de altă parte vor achita pentru timpul de parcare.
Activistul susţine că prin semnarea acestui contract, Primăria din banii împrumutaţi amenajează parcări din contul trotuarelor şi le transmite gratuit în gestiunea unei companii private. Totodată, potrivit lui, cea mai mare parte a venitului de pe urma parcărilor – 90%, îi va reveni agentului economic. „Acesta este un furt de gradul doi, oameni buni. Chişinăuienii încă nu au primit aceşti bani, dar ei deja sunt furaţi”, a afirmat Victor Chironda.
Tânărul consideră că proiectul de amenajare a parcărilor cu plată nu va oferi niciun avantaj pentru oraş şi nu va contribui la soluţionarea problemei legate de lipsa parcărilor, ambuteiaje şi starea infrastructurii rutiere. Potrivit lui, dimpotrivă actuala redacţie a proiectului va transforma definitiv trotuarele în parcări, fapt care va înrăutăţi starea infrastructurii pietonale.
Activistul public, Adrian Filat, a declarat că semnarea contractului cu compania privată, care urmează să gestioneze parcările, nu a fost coordonată cu Consiliul municipal Chişinău. „Acesta trebuia să fie semnat doar după aprobarea textului contractului de către Consiliul municipal. Însă, aceasta nu s-a întâmplat, respectiv, textul contractului, care include o mulţime de lacune şi clauze foarte dubioase, nu a trecut prin acest filtru care este CMC”, a menţionat Adrian Filat.
Potrivit lui, pe acest caz a fost iniţiat un proces de judecată împotriva Primăriei. „Am solicitat deja instanţei de judecată să se expună pe problema sistării contractului de parteneriat public-privat privind concesionarea parcărilor pe o perioadă de 25 de ani”, a menţionat Adrian Filat. Tânărul a mai spus că o şedinţă de judecată în acest caz urmează să aibă loc în luna mai.
Reprezentanţii societăţii civile au menţionat că vor continua procesul de judecată pentru a obţine rezilierea contractului sau modificarea prevederilor acestuia. Totodată, activiştii au afirmat că vor organiza o campanie de informare a cetăţenilor privind schema de estorcare a banilor. În cadrul campaniei vor fi tipărite pliante informative, care vor fi distribuite de voluntari. De asemenea, activiştii îşi propun să informeze finanţatorii externi despre situaţia creată.