Primăriile municipiului Bălți, Cahul, orașului Cimișlia și consiliile raionale din Strășeni, Fălești și Cahul sunt cele mai deschise din Republica Moldova și asigură transparență în activitatea administrației publice locale. Administrațiile acestora au fost premiate de către IDIS Viitorul, transmite IPN.
Potrivit raportului de monitorizare a evoluției administrațiilor publice locale în ceea ce privește deschiderea către cetățeni în 2018, Primăria municipiului Bălți a acumulat cele mai multe puncte, 82 de puncte, urmată de orașul Cimișlia, cu 62 de puncte și municipiul Cahul, la fel cu 62 puncte. Aceste primării s-au aflat în top zece cele mai transparente administrații publice locale și în anul 2017.
Potrivit IDIS Viitorul, doar Primăria municipiului Bălți a publicat pe pagina web contractele de achiziții publice desfășurate anul trecut și a afișat rezultatele licitațiilor publice, cu indicarea bunului imobil, adresa, suprafața, destinația, prețul și decizia consiliului. Primăria municipiului Cahul și cea a municipiului Strășeni, care se află pe locul doi printre cele mai transparente, au prezentat rapoartele de activitate și analizele financiare anuale ale întreprinderilor municipale din 2017. La fel, pot fi găsite și declarațiile cu privire la avere ale primarilor.
Printre cele mai deschise consilii raionale este cel din Strășeni. Acesta publică toate proiectele de decizii, care sunt ușor de găsit pe pagina web, fiind structurate după data ședinței. Administrația raională din Strășeni publică contractele de achiziții pe pagina web și informațiile detaliate despre tipurile de servicii sociale.
Pe locul doi se află administrația raionului Fălești, care a publicat pe pagina electronică CV-ul conducătorilor întreprinderilor municipale și analizele financiare anuale de activitate, fiind și cel mai bun exemplu la acest capitol. Consiliul raional Cahul este autoritatea care a urcat cel mai mult în clasament în 2018. Toate proiectele de decizii, cât și deciziile aprobate sunt făcute publice pe pagina web, iar cetățenii sunt implicați activ în consultări și audieri publice.
Autoritățile câștigătoare s-au ales cu trofee și diplome de onoare.