Primăria a pregătit un fond de premii de 50 de mii de lei pentru concursul „Dictare pentru fiecare”

Câştigătorii concursului de testare a cunoştinţelor la limba română: „O dictare pentru fiecare” vor fi premiaţi cu sume băneşti de până la 2 mii de lei. Primăria capitalei a pregătit un fond de premii de 50 de mii de lei, iar dacă vor fi mai mulţi câştigători vor mai fi alocaţi bani din fondul primăriei. Fiecare participant va primi câte un pix şi o carte: „Tu m-ai strigat, fiule?”, de Grigore Vieru, transmite IPN.

Şefa Direcţiei cultură, Lucia Culev, a spus, la o conferinţă de presă, că la concurs vor putea participa toţi doritorii, indiferent de vârstă, ocupaţie, sex. Concursul va avea loc pe 27 august, la ora 11.00, la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” şi la Facultatea de Litere a USM. Rezultatele vor fi anunţate pe 30 august, iar premiile vor fi acordate pe 31 august, în cadrul unui eveniment festiv. „Acest concurs este o provocare la care pot participa artişti, politicieni, savanţi, alolingvi”, a spus şefa direcţiei.

Pentru nota 10 vor fi oferite premii de 2000 lei, pentru nota 9 – 1500 de lei şi pentru nota 8 – 1000 de lei.

Profesorul universitar al Universităţii de Litere a USM, Irina Condrea, a spus că acest concurs este o testare personală. „Îndemnăm pe toţi să vină la acest concurs pentru a se verifica cum se descurcă la capitolul scrierea corectă. Pe parcursul anilor se mai schimă ortografia, apar alte dicţionare, „limba” nu stă pe loc”, a spus profesoara.

Irina Condrea a mai specificat că textul nu va fi mare, circa 2 mii de semne, este un text literar. Fiecărui participant i se va acorda câte un formular, care va fi codificat. Textul va fi citit de patru ori: pentru ascultare, repetare, scrierea şi verificare. Concursul va dura circa o oră. „Nu am ales un text dificil”, a spus profesoara.

Dictarea pentru fiecare este o acţiune benevolă, care prevede participarea gratuită, text unic pentru toată lumea, consultarea specialistului pentru analiza rezultatelor şi garantarea anonimatului.

Listele câştigătorilor vor fi publicate pe siteurile: www.litere.md şi www.chisinau.md, dar şi pe pagina de facebook: www.facebook.com/dictare pentru fiecare.

Concursul este organizat cu ocazia sărbătorii „Limba noastră”, marcată pe 31 august.

  • lucia culev despre concursul dicater pentru fiecare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.