Primarul de Condrița, Andrei Donică, atenționează că majoritatea sătenilor, dar și oamenii din alte localități, riscă să nu primească niciun leu din cei 700 de lei ajutor promis de autorități pentru perioada rece a anului. Aceasta pentru că, deși a fost exclusă ancheta socială la solicitarea ajutorului, rămâne condiția ca venitul lunar să nu depășească 3 100 de lei. Edilul susține că este o discriminare ca orășenilor să le fie compensat consumul de gaze și de energie termică, iar celor care își încălzesc gospodăriile cu lemne și cărbune – nu. Primarul a făcut apel către administrația publică centrală să intervină cu măsuri de susținere pentru toți cetățenii.
Într-o conferință de presă la IPN, Andrei Donică a declarat că, pentru cetățeni care își încălzesc gospodăriile cu lemne de foc și cărbune, autoritățile centrale au promis acei 700 de lei lunar pentru perioada rece a anului. Însă, majoritatea covârșitoare nu va obține niciun leu. Potrivit lui, oamenii vin la primărie și spun că au auzit la televizor că nu mai trebuie completată acea anchetă socială și că li se vor acorda tuturor a câte 700 lei lunar pentru perioada rece a anului. Dar, spune primarul, nu este așa. Nu vor vi verificate bunurile – mașină de spălat, televizor, frigider, dar condiția cu privire la venitul minim a rămas. Mai exact, venitul lunar nu trebuie să depășească 3 100 de lei/per fiecare membru al familiei.
În opinia sa, foarte puțină lume va fi eligibilă. De exemplu, în Condrița 80% din locuitori nu vor primi acest ajutor. Situația e comparabilă în toată țara. „Se compensează din bugetul național, dar la el fac contribuții toți, și cei din orașe, dar și cei din sate. De asta trebuie ajutați toți. Îi ajutăm pe cei din orașe prin ceea că le compensăm și gazul, și energia termică produsă de „Termoelectrica”, dacă vorbim concret, dar cei din sate, majoritatea celor din sate, nu vor primi cei 700 de lei”, a notat edilul.
Potrivit lui, de exemplu, în Condrița, la gaz sunt racordați doar 3% din gospodării. Și chiar și cei conectați la gaz, 85% nu îl folosesc pentru încălzirea gospodăriei, ci doar pentru a prepara mâncarea. Majoritatea covârșitoare folosește lemne și cărbune pentru a se încălzi.
Andrei Donică mai spune că nu se ține cont de faptul că lemnele și cărbunele s-a scumpit semnificativ. Mai mult, nici nu este vreun control în ceea ce ține de vânzarea lemnului, care se comercializează cu un grad înalt de umiditate. Respectiv, oamenii sunt nevoiți să cheltuiască mai mult pentru a obține temperatura necesară.
Primarul de Condrița a făcut apel către Comisia pentru Situații Excepționale, către Guvern și Parlament „să se întoarcă cu fața la oameni” și să compenseze în regim de urgență cheltuielile pentru resursele energetice, inclusiv pentru lemne și cărbune, tuturor cetățenilor.