Prima zi a concediului de boală nu mai este plătită
De astăzi, 1 iulie, prima zi a concediului de boală nu mai este plătită. Şefa Direcţiei politici de asigurări sociale din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Laura Grecu, a declarat pentru Info-Prim Neo că la 1 iulie au intrat în vigoare modificările la lege operate de Parlament, potrivit cărora prima zi de concediu medical este suportată de angajat, a doua zi – de angajator, iar începând cu a treia zi şi până în ultima zi indemnizaţia pentru concediul medical va fi achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Laura Grecu precizează că schimbările în legislaţie vizează şi femeile gravide (în cazul indemnizaţiei de maternitate), părinţii care îngrijesc de copii bolnavi şi persoanele care beneficiază de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă. Astfel, pentru aceste categorii plata indemnizaţiilor va fi efectuată începând cu prima zi din bugetul asigurărilor sociale.
1 iulie aduce schimbări legislative şi pentru funcţionarii publici. Pentru această categorie se majorează vârsta de pensionare. Până acum funcţionarii publici se pensionau la vârsta de 52 de ani femeile şi 57 de ani bărbaţii, în cazul în care aveau stagiul de cotizare în serviciul public de 15 ani şi un stagiu total de 30 de ani. Începând de la 1 iulie, pentru funcţionarii publici vârsta de pensionare se majorează cu 6 luni în fiecare an, până va atinge nivelul general de pensionare, 57 de ani pentru femei şi 62 de ani pentru bărbaţi. Totodată, se majorează stagiul total de cotizare de la 30 de ani până la 35 de ani, cu o creştere graduală de 6 luni pentru fiecare an.
„Majorăm vârsta de pensionare şi pentru judecători şi procurori. Până acum această vârstă constituia 50 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Începând cu 1 iulie vârsta de pensionare creşte cu 6 luni în fiecare an, până va atinge vârsta de pensionare standard. Pentru această categorie se majorează şi stagiul total de cotizare. Dacă până acum acesta constituia 20 de ani, de la 1 iulie acesta va creşte cu 6 luni până va atinge stagiul necesar de cotizare pentru celelalte categorii”, a spus Laura Grecu.
Schimbări sunt şi pentru cei angajaţi în serviciul militar. Astfel, se majorează necesitatea vechimii în muncă pentru militarii care au îndeplinit serviciul prin contract, corpul de comandă şi trupele organelor afacerilor interne, de la 20 de ani, cu 6 luni în fiecare an, până va atinge 25 de ani.