S-a încheiat prima etapă a lucrărilor de conservare la Cetatea Tighina/Bender, desfășurate în anii 2021-2023. Investițiile de peste 1,4 milioane de euro au fost acordate de către Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, transmite IPN.
Cetatea Tighina/Bender datează din secolul al XV-lea. În primă etapă au fost consolidate elementele de construcție sub risc de prăbușire, atât la Cetatea Superioară (citadela), cât și la Cetatea de Jos. A fost conservat complet zidul din partea de est a cetății. A avut loc restaurarea completă a celor trei turnuri de zid, inclusiv a acoperișurilor, acestea fiind reproduse întocmai versiunii originale. De asemenea, a fost modernizat sistemul de evacuare a apelor pluviale, au fost securizate scările și pasajele de trecere. Pentru stabilirea mortarului istoric au fost efectuate o serie de teste chimice și petrografice în Istanbul, Turcia, deoarece în Republica Moldova asemenea teste nu se pot executa. Pentru lucrările de restaurare și consolidare au fost utilizați peste 127,2 de metri cubi de mortar istoric, fabricați conform rețetelor istorice.
„Pe parcursul ultimilor ani, am asistat aici la un parcurs remarcabil de muncă intensă. În ciuda tuturor obstacolelor, cum ar fi pandemia de COVID și războiul din Ucraina, astăzi vedem aceste eforturi materializate. Prin restaurarea Cetății Tighina/Bender este conservată structura fizică. În același timp, revitalizăm semnificația sa istorică și valoarea sa culturală. Acest monument va deveni o dovadă vie a bogatelor tradiții, istoriei și experiențelor care au modelat comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru”, a menționat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažeiks, citat într-un comunicat de presă.
Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, a menționat că restaurarea cetății aduce cu sine speranțe și un potențial imens. „Observăm deja cum acest obiectiv istoric devine o destinație captivantă și foarte căutată de către turiști. Beneficiile economice, sociale și culturale care vor rezulta din restaurarea sa se preconizează a fi de amploare, contribuind la prosperitatea întregii regiuni”, a notat Daniela Gasparikova.
Conservarea și restaurarea Cetății Tighina/Bender, alături de Circul din Chişinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultural restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.