Unii politicieni nu ştiu sau nu vor să joace un meci politic, recurgând uneori la manipulări pentru a-şi atinge scopul. Acuzaţiile aduse reciproc de prezidenţiabilii Igor Dodon şi Maia Sandu la prima dezbatere televizată, desfăşurată săptămâna trecută, au fost analizate în cadrul proiectului Sic!, iar prima afirmaţie catalogată drept falsă de autori este cea a lui Igor Dodon, potrivit căreia efectele reformelor promovate pe timpul când Maia Sandu deţinea funcţia de ministru al educaţiei au dus la 400 de cazuri de suicid printre copii, transmite IPN.
Autorii articolului subliniază că afirmaţia lui Igor Dodon este falsă şi că acesta invocă o statistică ce stârneşte întrebări. „Maia Sandu a fost numită ministru în iulie 2012, iar noile reguli de BAC au fost introduse la sesiunea din 2013. În perioada 1 ianuarie 2012-30 iunie 2015, au fost înregistrate 17 cazuri de suicid şi 110 tentative de suicid la minori cu vârsta de 17 şi 18 ani. Iar conform datelor Biroului Naţional de Statistică, pe categoria de vârstă de la 15 la 19 ani, numărul de decese survenite în urma „leziunilor auto-provocate” sunt de 104 în perioada anilor 2011-2015”, se menţionează în articolul sic!
În opinia autorilor textului de pe sic! problema majoră a acestei acuzaţii nu este atât faptul că Igor Dodon îşi permite să manipuleze cu cifre, ci mai degrabă faptul că nu există o legătură cauzală între reforma educaţiei şi numărul de sinucideri printre minori.
Totodată, în timpul dezbaterii, Maia Sandu a afirmat că pe timpul când Igor Dodon se afla la funcţia de ministru al economiei numărul populaţiei angajate s-a redus cu 130 de mii de oameni, iar închiderea şcolilor este rezultatul politicilor promovate pe atunci de Ministerul Economiei. Autorii articolului subliniază că cifra de 130 de mii avansată de Maia Sandu corespunde cu datele Biroului Naţional de Statistică şi poate fi catalogată ca fiind corectă.
Un alt subiect de discuţie în cadrul dezbaterilor a fost deplasările cu avionul. Astfel, Maia Sandu a afirmat că deţine documente ce atestă că Igor Dodona ar fi avut 4-5 zboruri, inclusive în Odessa şi Geneva, cu un avion privat al lui Vlad Plahotniuc, iar zborurile ar fi costat 200 de mii de dolari. Igor Dodon a confirmat deplasarea la invitaţia unor prieteni, care au achitat şi călătoria.
Maia Sandu s-a referit la dezvăluirile publicate într-o investigaţie realizată de RISE Moldova, care se bazează pe date oferite de poliţia de frontieră a Ucrainei. RISE Moldova a urmărit zborurile private ale lui Igor Dodon în 2010, unde punctul de pornire şi sosire a fost Aeroportul Internaţional din Odessa. De aici, Igor Dodon a zburat de patru ori la bordul unor aeronave ale companiei Nobil Air aparţinând lui Vlad Plahotniuc. Prin urmare, Igor Dodon a spus un neadevăr în cadrul dezbaterii la ProTV atunci când a afirmat că a mers doar o dată cu avionul privat al lui Vlad Plahotniuc.
Ca replică, Igor Dodon a venit cu o afirmaţie că Maia Sandu a zburat împreună cu Vlad Filat la Doha, iar cheltuielile de 65 de mii de euro au fost achitate în numerar. Autorii articolului sic! menţionează că într-adevăr, a existat o Hotărâre de Guvern, conform căreia o delegaţie din 14 persoane a efectuat o deplasare în Doha. Printre aceste persoane se aflau Vlad Filat, Iurie Leancă, Maia Sandu şi Marcel Răducan. În concluzie, afirmaţia Maiei Sandu că toate cheltuielile au fost achitate de Guvern este corectă, iar cea a lui Igor Dodon falsă.