Prietenia lui Igor Dodon cu Vladimir Putin afectează cetățenii moldoveni, eurodeputat

Deputatul Parlamentului European Siegfried Mureșan este de părere că legătura de prietenie pe care o are președintele Republicii Moldova Igor Dodon cu cel al Federației Ruse Vladimir Putin afectează cetățenii Republicii Moldova. Într-o declarație politică de presă, citată de IPN, eurodeputatul spune, cu referire la unele date apărute în presa din Rusia și Moldova, că prețul mediu plătit de Chișinău pentru 1000 de metri cubi este cu 20% mai scump decât cel pe care îl achită, spre exemplu, Germania către Gazprom.

„Federația Rusă vrea o Republică Moldova dependentă de importurile sale de gaze și profită de acest lucru solicitând un preț cu 20% mai mare decât Germaniei, deși situația economică a cetățenilor moldoveni este mult mai precară decât a germanilor”, spune Siegfried Mureșan, remarcând că factura anuală pe care Republica Moldova o achită Rusiei în schimbul livrărilor de gaze este de peste 400 de milioane de euro.

Aceasta este diferența dintre Federația Rusă, al cărei prieten atât de devotat se arată președintele Igor Dodon, și UE, spune europarlamentarul. UE dorește să aibă în Republica Moldova un partener egal și stabil și, de aceea, o ajută cu fonduri nerambursabile. Eurodeputatul precizează că în perioada anilor 2007-2015 Moldova a primit ajutoare financiare europene în valoare de 782 de milioane de euro. Iar din bugetul multianual al UE pentru anii 2014-2020 s-au alocat Moldovei fonduri europene nerambursabile în valoare de 742 de milioane de euro.

Totodată, spune parlamentarul european, UE ajută Moldova să scape de dependența de gaz dinspre Rusia și cofinanțează, împreună cu România, construirea Gazoductului Iași-Ungheni și Ungheni-Chișinău. Tot UE, ca un adevărat prieten și partener al Republicii Moldova, a ridicat cotele la importul de fructe și a eliminat complet cotele la importul de vinuri din Republica Moldova atunci când Federația Rusă a interzis importul acestor produse. Este clar pentru oricine că adevăratul prieten al Republicii Moldova este Uniunea Europeană, și nu Federația Rusă, se mai spune în declarația politică de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.