Prezența la prezidențiale depășește 19%. Votanții sunt mai activi decât în 2020

La alegerile prezidențiale din 2024 votanții sunt mai activi comparativ cu scrutinul de acum patru ani. Potrivit datelor CEC, până la ora 12.00, la urne s-au prezentat circa 540 de mii de alegători, ceea ce reprezintă peste 19,2% din numărul total de cetățeni înscriși în listele electorale. La prezidențialele din 2020, la ora 12.00, rata de participare era de 16%, transmite IPN.

Datele Comisiei Electorale Centrale indică în municipiul Chișinău o prezență la vot de 17,6%. În municipiul Bălți, rata de participare depășește 17,6%, iar în municipiul Cahul se apropie de 16,3%. În UTA Găgăuzia, la ora 12.00, prezența la vot constituia 18,3%.

Raportul dintre femei și bărbați printre votanți este, la nivel de țară, de 52,6% la 47,4%.

Pe criterii de vârstă, procentul votanților arată în felul următor:



Datele cu privire la participarea la alegerile prezidențiale sunt prezentate în timp real, însă cifrele cu privire la participarea alegătorilor la referendum, acestea sunt anunțate separat, pe baza informațiilor colectate din teritoriu.

Este esențial ca prezența la vot să atingă un anumit prag minim. Pentru alegerile prezidențiale, trebuie să participe cel puțin o treime din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale. Dacă acest prag de prezență nu este atins, alegerile vor fi declarate nevalabile și va fi necesară organizarea unui nou scrutin. În cazul organizării turul doi de scrutin, pentru a fi considerate valabile alegerile trebuie să participe cel puțin 1/5 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.