Fostul ambasador Iurie Reniță, candidat al blocului ACUM DA PAS la următoarele alegeri parlamentare, consideră că prezența instituțiilor internaționale în procesul de monitorizare a scrutinului constituie o necesitate. În opinia lui, în acest proces ar trebui să se implice și ambasadele statelor partenere, transmite IPN.
„Dincolo de prezența instituțiilor internaționale, cred că ar fi indicată și o prezență mai activă și a ambasadelor Uniunii Europene, a partenerilor noștri tradiționali cum ar fi Statele Unite ale Americii, Franța, Germania, Olanda, partenerii care ne-au susținut în permanență”, a spus fostul ambasador la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.
Vlad Kulminski, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, este de părere că guvernarea a creat toate condițiile pentru a câștiga următoarele alegeri în orice situație. În opinia lui, singura problemă cu care se confruntă acum guvernarea Republicii Moldova este recunoașterea sau nerecunoașterea acestor alegeri din partea partenerilor internaționali, din partea misiunilor de observare. „Iată acel raport al Promo-LEX (n.r. cel mai recent raport, care a fost criticat de membrul CEC Iurie Ciocan) vorbește foarte clar despre aceste derapaje sau încălcări care deja s-au produs și este vorba de un volum masiv – 300 de cazuri – oferirea cadourilor în perioada electorală”, spune Vlad Kulminski. Potrivit lui, guvernarea ar vrea să restricționeze prezentarea unor asemenea rapoarte care vorbesc direct despre încălcări, care ar putea duce la nerecunoașterea alegerilor de către partenerii internaționali.
Deputatul în primul Parlament Vasile Șoimaru spune că și anterior au fost admise diferite derapaje și nu s-a ținut cont de opiniile unor instituții europene de prestigiu în ceea ce privește adoptarea legislației, referindu-se la recomandările Comisiei de la Veneția în domeniul electoral. „Desigur, există altceva la mijloc – frica de ceea ce urmează”, spune Vasile Șoimaru.
Fosta judecătoare Domnica Manole, candidată la parlamentare din partea blocului ACUM DA PAS, a menționat că raportul Promo-LEX prezentat recent conține o listă foarte lungă de nereguli depistate în procesul electoral, iar Comisia Electorală Centrală nu a reacționat la aceste fapte care au fost confirmate. „CEC-ul urma să sesizeze Procuratura Generală, care urma să investigheze aceste cazuri și să decidă pornirea urmăririi penale pentru oferirea de bunuri în scopul determinării alegătorului de a vota un partid sau altul”, spune Domnica Manole.
În cadrul unei ședințe anterioare a CEC, Iurie Ciocan a menționat că rapoartele de monitorizare ale Promo-LEX reprezintă „o interferență în procesul electoral și influențare nepotrivită a alegătorilor și a mediului, în general, de organizare a alegerilor”.
În cel de-al doilea raport de monitorizare, prezentat pe 10 ianuarie, Misiunea de Observare Promo-LEX atestă, în contextul desfășurării alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt, un activism sporit al anumitor concurenți deja înregistrați sau potențiali concurenți. Astfel, în perioada monitorizată, 10 decembrie-8 ianuarie, s-au constat în jur de 280 de evenimente, dintre care circa o sută pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală.