Prevederile ce ţin de comunicarea cu mass-media a funcţionarilor publici limitează dreptul la libera exprimare şi accesul la informaţie, susţin experţii
Prevederea din Codul de conduită al funcţionarului public care stipulează că „în numele autorităţii publice, comunicarea cu mass-media se efectuează numai de funcţionarul abilitat cu acest drept” limitează accesul la informaţie şi dreptul la libera exprimare, consideră reprezentanţii ONG-urilor de media din R. Moldova.
Directorul Centrului „Acces-info”, Vasile Spinei, a declarat pentru Info-Prim Neo că această prevedere este, probabil, unică în întreaga lume, pentru că nu are nici un suport logic şi juridic, nu-şi găseşte loc nici în Constituţie şi alte legi, nici în vreun act internaţional. Articolul a fost creat pentru a include o prevedere stranie care limitează libertatea de exprimare a cetăţeanului. Dacă şi până acum, spune Spinei, ziariştii căpătau extrem de dificil anumite opinii şi comentarii ale funcţionarilor, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, nu se ştie dacă se vor găsi funcţionari care vor dori să rişte propria piele pentru a exprima anumite opinii. Legea are drept scop combaterea corupţiei, dar pentru aceasta, ar trebui stimulată transparenţa şi accesul la informaţie şi nu invers, a conchis Spinei.
Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, consideră că prin această prevedere Legislativul nu încurajează deloc colaborarea şi deschiderea instituţiilor publice. Prevederea nu va face decât să îngreuneze munca jurnalistului, care şi aşa este destul de greu de profesat în condiţiile din R. Moldova, or accesul la informaţie este foarte greu de obţinut. Această prevedere nu va duce decât la faptul că populaţia va fi mai puţin informată, crede Macovei.
Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor, Valeriu Saharneanu, crede că odată cu punerea în aplicare a acestei Legi, toate instituţiile vor deveni „cetăţi care vor împroşca cu ştiri din care vom afla doar ceea ce doreşte instituţia”. Este o prevedere care tinde spre ermetizare, nu spre transparenţă, a concluzionat el.
În opinia preşedintelui Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, prevederea respectivă este una restrictivă, care încalcă grav drepturile şi libertăţile omului, Constituţia R. Moldova şi mai multe convenţii internaţionale care garantează dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public, la libertatea opiniei şi exprimării etc. Această prevedere nu numai că va îngrădi accesul cetăţenilor la informaţie, dar va intimida funcţionarii, care, în virtutea altor legi sunt obligaţi să ofere informaţii de interes public. Prin urmare, aceste prevederi sunt în disonanţă cu principiul transparenţei şi al libertăţii presei, a concluzionat Cornelia Cozonac, citată de Info-Prim Neo.