Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile care fac dependentă plata pensiei de locul de domiciliu al persoanelor. Hotărârea vine după ce, la sesizarea avocatului poporului, Curtea a examinat constituționalitatea interdicției transferului pensiei peste hotare, prevăzută de articolul 60 din Legea asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri, transmite IPN.
În hotărârea sa, Curtea a subliniat că marja de apreciere de care dispune legislatorul presupune competența acestuia de a adopta acțiuni prin care s-ar limita exercitarea drepturilor garantate, dar respectându-se întotdeauna principiile legalității, legitimității scopului urmărit și proporționalității. În acest context, Curtea a considerat că este nejustificată invocarea crizei economice sau a dificultăților financiare pentru restrângerea (privarea) drepturilor și libertăților fundamentale.
Curtea a conchis că există un tratament diferențiat nejustificat al pensionarilor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, precum și al funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri care nu-și au domiciliul în Republica Moldova, în comparație cu cei care-și au domiciliul în Republica Moldova, în materie de plată a pensiilor, precum și cu cei care beneficiază de pensie în baza articolul 36 din Legea privind sistemul public de pensii. Prin urmare, dispozițiile contestate contravin articolelor 46 și 47, coroborate cu articolul 16 din Constituție și au fost declarate neconstituționale.
Curtea și-a reiterat considerentele sale din hotărârea nr. 10 din 8 mai 2018 prin care a declarat neconstituționale articolele 2 și 36 din Legea privind sistemul public de pensii care făceau dependentă plata pensiei de locul de domiciliu al persoanelor.
Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.