Preţurile la medicamentele din farmacii deja au scăzut, Ruxanda Glavan

Medicamentele s-au ieftinit cu până la 14%. Micşorarea preţurilor este posibilă ca urmare a modificării metodologiei de aplicare a adaosului comercial pentru preparatele farmaceutice. Cel mai mult a fost redus preţul medicamentelor scumpe. Urmează a fi extinsă şi lista medicamentelor compensate, iar pentru asta vor fi alocate suplimentar 50 de milioane de lei. Despre aceasta a vorbita ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Deja în farmacii au scăzut preţurile la medicamente. Partea bună pentru cetăţeni este că aplicarea acestui adaos comercial diferenţiat pentru diferite categorii de medicamente are loc în funcţie de preţurile acestora. Adică acelea care sunt astăzi cele mai scumpe vor avea cea mai mare reducere de preţ. Şi este una din multiplele măsuri pe care urmează să le luăm pentru a îmbunătăţi accesul pacienţilor la medicamente”, a comunicat Ruxanda Glavan.

Ministra a adăugat că al doilea pas important, pentru a-i oferi pacientului accesul la un medicament calitativ şi la un preţ rezonabil, este introducerea acestuia în lista de medicamente compensate. „În 2016 ne propunem majorarea cu 50% a bugetului care va fi alocat medicamentelor compensate. În bani aceasta înseamnă plus aproximativ 140-150 de milioane de lei”, a informat şefa sănătăţii.

Ruxanda Glavan a scos în evidenţă faptul că în ultimii ani s-a constatat că multe medicamente lipsesc de pe piaţa moldovenească. Şi aici autorităţile şi-au asumat responsabilitatea să vină cu îmbunătăţiri la autorizarea şi punerea pe piaţă. „Suntem pe ultima sută de metri, avem acel plan de acţiuni în piaţa medicamentelor care a fost aprobat şi discutat la nivel de Guvern şi în cel mai scurt timp posibil vom elimina toate procedurile birocratice în aşa mod, încât producătorii şi distribuitorii de medicamente să aibă un acces cât mai rapid şi mai liber pe piaţa moldovenească”, a precizat ministra.

Cât ţine de intenţia de a lărgi lista de medicamente compensate, autorităţile preconizează să includă şi alte grupuri de patologii cronice. O altă intenţie este de a include în această listă şi utilaje medicale. Un exemplu de acest gen sunt testele pentru glicemie. Potrivit ministrei, în Moldova există circa 80 de mii de pacienţi cu diabet înregistrat, există copii printre ei, care, pentru a-şi monitoriza nivelul de glicemie, a controla şi a corecta dozele de insulină, au nevoie permanent de aceste produse.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.