Preţurile la locuinţe rămân neschimbate, deşi cererea este în continuă scădere
Vânzările de locuinţe s-au redus semnificativ în ultimele luni. Preşedintele Consiliului companiei „Locuinţe pentru toţi”, Ruslan Bârlădeanu, explică situaţia pe piaţă prin faptul că 80% din apartamente erau procurate de cetăţenii moldoveni care lucrează peste hotare sau pe banii trimişi acasă de aceştia. Criza financiară mondială i-a lăsaţi pe mulţi fără locul de muncă şi i-a făcut să-şi regândească opţiunea faţă de banii pe care i-au adunat, transmite Info-Prim Neo.
„Oamenii nu se încumetă să bage cele 30-40 mii de euro acumulate prin muncă grea în procurarea unei locuinţe. Ţin banii la ei, fiindcă nu au nici o siguranţă în ce priveşte ziua de mâine”, a spus Bârlădeanu la o întâlnire cu presa. „Dacă acum un an vindeam toate apartamentele din bloc până se încheiau lucrările de construcţie, acum rămân fără cumpărător 5-10% dintre locuinţe, ba chiar mai mult”, a adăugat el.
Alte efecte ale crizei financiare evidenţiate de Bârlădeanu sunt dobînzile mari la credite şi faptul că băncile au suspendat creditarea ipotecară. „Deşi nu se spune direct, băncile au suspendat creditarea ipotecară, aşteaptă ce se va întîmpla în decembrie, în ianuarie şi mai târziu. Vor să ştie dacă oamenii vor solicita retragerea depozitelor”, a explicat preşedintele Consiliului companiei „Locuinţe pentru toţi”.
Potrivit lui Ruslan Bârlădeanu, în pofida cererii scăzute, apartamentele nu s-au ieftinit.
„În unele blocuri ar putea să se vîndă un apartament sau două la un preţ mai mic, e bine dacă aveţi norocul să-l găsiţi şi să-l procuraţi. Sunt unele companii, în situaţie financiară mai grea, care poate au luat credite, trebuie să le întoarcă, şi merg pe o asemenea cale (reduc preţurile). În disperare multe se fac, inclusiv vânzări sub preţul de cost”, a spus Bârlădeanu.
Cel mai rău, potrivit sursei citate, este că, de ceva timp, nu se lansează proiecte noi în construcţie şi am putea să ne aşteptăm în 2010 la un deficit de apartamente în piaţă. În ultimii doi ani proiecte noi erau anunţate în fiecare lună.
Întrebat despre proiectele companiei „Locuinţe pentru toţi”, Bârlădeanu a declarat că, spre regret, aceste locuinţe nu au devenit într-adevăr accesibile pentru toţi. „Când am intrat pe piaţă am propus ca statul să creeze o companie ipotecară , de exemplu din banii obţinuţi de la privatizare, care ar stimula construcţia locativă pentru populaţia cu venituri medii. În toate ţările există un asemenea mecanism, iar noi aşteptăm remitenţe pentru a vinde apartamentele construite. Este foarte umilitor că omul care lucrează o viaţă, are salariu, dar nu poate să-şi ia o locuinţă. A fost o încercare din partea guvernului, pe care noi am salutat-o, când s-au vândut terenuri ale Ministerului Apărării şi banii au fost alocaţi pentru construcţia apartamentelor destinate militari, dar acesta a fost singurul caz”, a comunicat preşedintele Consiliului companiei.
Omul de afaceri a mai spus că, deocamdată, în ramura construcţiilor din Moldova nu se înregistrează o reducere a locurilor de muncă. Totuşi, materialele de construcţie se scumpesc. Pe piaţa construcţiei locative activează permanent în jur de 15 companii, alte 25 de firme au câte un proiect-două.