Preţurile cerealelor au crescut, dar pâinea nu se va scumpi
Preţurile la cereale pe piaţa mondială au crescut brusc în ultima perioada şi există aşteptări că vor continua să crească. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că este posibil şi pe piaţa locală grânele să se scumpească, pentru că este marfă mai puţină. Dar această majorarea, spune ministrul, nu va fi una esenţială şi nu va determina scumpirea pâinii.
„Gerul şi seceta au adus prejudicii nu doar Republicii Moldova, dar şi vecinilor noştri, care sunt mari producători de aceste culturi. Pronosticurile noastre erau triste, însă ploile din ultima perioadă au salvat situaţia. Problema persistă încă în unele raioane ale republicii, unde nu a plouat sau culturile au fost afectate de grindină”, a declarat ministrul pentru Info-Prim Neo.
Vasile Bumacov spune că se poartă discuţii cu administraţia Combinatului „Franzeluţa” să găsească alte căi, decât scumpirea pâinii, pentru majorările salariale solicitate de angajaţi. „Suntem nevoiţi să stăpânim preţurile la pâine şi căutăm posibilităţi de a optimiza cheltuielile, pentru că nimeni nu se bucură când se scumpeşte pâinea”, a mai spus ministrul.
Solicitat de Info- Prim Neo, şeful Departamentului cooperare din cadrul Federaţiei naţionale a agricultorilor din Moldova „AGROinform, Iurie Fală, a declarat că preţurile la cereale de pe piaţa naţională depind de preţul acestora în Ucraina, care este cel mai mare producător de cereale din această parte a Europei, cu o suprafaţă de 2 milioane de hectare de culturi de toamnă şi 1,5 milioane de hectare cu semănături de porumb şi floarea soarelui.