Prețul motorinei se apropie de cel al benzinei

Carburanții continuă să se scumpească. Pentru marți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un preț maxim la motorină de 26,97 lei, cu 0,34 de bani mai mult, iar pentru benzină 95 – 27,11 lei, cu șapte bani mai scump, transmite IPN.

Prețul pentru produsele petroliere derivate, cum este benzina și motorina, este corelat cu cotațiile stabilite de către compania americană S&P Global Platts. În fiecare zi lucrătoare, cumpărătorii și vânzătorii de produse petroliere își plasează prețul de cerere și ofertă pe platforma electronică Platts „Market on close” (MOC). Prețul per tonă la benzină sau motorină se stabilește la 16.30, ora Londrei (18.30 Chișinău), în baza celui mai tranzacționat preț per tonă înregistrat în acea zi.

„În cursul unei zile de trading pe platforma Platts (MOC), prețul la o tonă de benzină sau motorină variază în funcție de fluctuația prețului de petrol la bursele internaționale, cererea și oferta produselor petroliere, noutățile de ordin economic și geopolitic, disponibilitatea stocurilor de petrol sau produse petroliere etc. Tranzacțiile sunt separate după principiul geografic, astfel încât prețurile stabilite de către Platts să reflecte situația exactă dintr-o regiune anumită, precizează ANRE într-un comunicat de presă.

ANRE folosește în metodologia de calcul valoarea medie a cotațiilor Platts pentru 14 zile anterioare, corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată și marja comercială specifică.

Aceasta este a doua scumpire după câteva ieftiniri nesemnificative. La mijlocul lunii martie, ANRE anunța că prețurile pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzina COR 95 și motorina – și-au atins nivelurile maxime și prețurile la pompă se stabilizează.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.