Prețul mediu de cumpărare a gazelor de către Energocom este mult mai mic decât cel oferit de Gazprom, Slusari

Prețul mediu ponderat de cumpărare a gazelor naturale de către SA „Energocom” este mult mai mic decât cel oferit în prezent de compania rusească „Gazprom” conform formulei „născocite în octombrie 2021”. O declarație în acest sens a fostă făcută de către Alexandru Slusari, membru al Consiliului societății pe acțiuni, în contextul în care recent „Energocom” a semnat cu trei companii contracte de furnizare a gazelor naturale, transmite IPN.

„Înțeleg curiozitatea societății față de prețurile de achiziție a gazului, cumpărat de „Energocom”. Dar procesul de procurare acum este în toi. Avem licitații în fiecare săptămână. Orice divulgare la moment a informației despre prețuri poate influența majorarea acestora, ceea ce se va reflecta negativ pentru întreagă țară”, susține Alexandru Slusari.

Potrivit lui, acum se pune baza securității energetice a Republicii Moldova. Alexandru Slusari dă asigurări că procurarea gazului se face transparent, în conformitate cu un regulament special, care a fost aprobat recent de către Consiliul nou de administrare.

„Pe piață noastră vin tot mai multe companii europene. Crește concurența. În opinia mea, este o mare diferență față de tranzacțiile din toamna 2022, care nu au avut nici baza juridică adecvată. Dar despre asta voi povesti peste ceva timp. Mai am nevoie de informație. Eu cred că după finalizarea procesului de achiziționare a gazelor, „Energocom” va publica informația detaliată despre prețurile, cu care a fost procurat metanul”, a mai spus Alexandru Slusari.

„Energocom” a anunțat că în această săptămână, au fost semnate contracte de furnizare a gazelor naturale cu trei companii, două dintre care vor livra gaze către societate pentru prima dată. Compania nu precizează alte detalii despre contracte, inclusiv prețurile de achiziție. „Prețul este foarte apropiat la ce avem acum pe burse. Depozităm pentru a beneficia și la iarnă de această conjunctură favorabilă de piață. Încercăm să atragem în acest proces mai multe companii, pentru a avea o concurență mai mare și prețuri mai competitive”, declara directorul interimar al „Energocom”, Victor Bînzari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE