Preţul la apartamentele din Chişinău a crescut în ultimii cinci ani de opt ori
Preţul la apartamentele din Chişinău a crescut în ultimii cinci ani de opt ori, ceea ce corespunde unei creşteri anuale de 30-40%, în timp ce preţul pentru închirierea unei locuinţe a crescut nu mai mult de 3-4 ori, ceea ce reprezintă 20% anual, transmite Info-Prim Neo cu referire la datele Bursei imobiliare „Lara”.
Potrivit experţilor, pe parcursul anului trecut preţul la apartamente pe piaţa secundară a crescut cu 12-14%, iar cererea a rămas la fel de mare ca şi în anii precedenţi. Au existat, de asemenea, situaţii când cererea depăşea oferta, din care cauză mulţi vânzători majorau artificial valoarea obiectelor pe care le deţineau, deoarece nu aveau concurenţi reali.
La finele anului 2007 preţul unul metru păstrat de locuinţă pe piaţa secundară a constituit 730 euro. Preţul unui metru pătrat a crescut permanent, din martie până în septembrie, din cauza puterii de cumpărare active şi a lipsei unor obiecte interesante pentru cumpărător. În anul trecut, comparativ cu 2006, punctul maxim al activităţii pe piaţa imobiliară a corespuns lunilor august – septembrie. Potrivit analiştilor, aceasta s-a datorat faptului că în ţară au revenit mulţi cetăţeni, care lucrează peste hotare şi care, de fapt, reprezintă categoria de bază a cumpărătorilor de locuinţe din capitală.
Până la 30% din toate achiziţiile au fost efectuate în scop investiţional, adică locuinţele au fost cumpărate nu pentru locuit, ci pentru păstrarea şi majorarea acumulărilor băneşti.
La sfârşitul anului trecut, costul mediu al unei locuinţe cu o odaie în sectorul Centru al capitalei era de 26 mii euro pe piaţa secundară şi de 32 mii euro în blocurile noi. În celelalte sectoare preţurile au oscilat între 24 şi, respectiv 29 mii euro. În sectorul Centru costul apartamentelor cu patru odăi varia între 40 şi 60 mii euro, iar în celelalte sectoare – între 37 şi 56 mii euro.
Majoritatea experţilor sunt de părere că majorarea preţurilor la apartamente şi a volumelor de construcţie a noilor imobile va continua şi în perioada următoare. Într-o situaţie diferită se află Chişinăul, unde suprafeţele pentru construcţii practic au fost epuizate, iar cererea pentru apartamente este mereu activă.