Pretinși proeuropeni și servanți deschiși ai Rusiei, printre „binevoitorii” plaiului mioritic

Mesajele formulate de directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață în cadrul conferinței de presă de ieri, unde a vorbit despre insrumentele Federației Ruse din țara noastră montate în scopul de a deturna integrarea Europeană a Republicii Moldova, a generat reacții în societate și în mediul specialiștilor în securitate, relatează IPN.

În special, Andrei Curăraru, expert WatchDog, a postat pe Youtube o intervenție în care a conturat profilul promotorilor politicilor de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova. În viziunea specialistului, pe scena politică autohtonă există „politicieni pro-ruși deschiși: aceștia sunt vocali în sprijinirea relației cu Rusia și au legături directe și confirmate cu diverse entități rusești, inclusiv servicii speciale, consultanți politici, grupuri criminale organizate și conducerea de la Kremlin. Acești politicieni sunt deschiși în manifestarea susținerii lor pentru Rusia”.

În paralel cu aceștia, există politicieni care se erijează în straiele echidistanței. Ei „pretind neutralitate, dar servesc interesele Rusiei: această categorie include politicieni care își ascund adevărata afiliere și sprijinul pentru Rusia, declarând că apără interesele naționale, neutralitatea și statalitatea. Cu toate acestea, în spatele acestei aparențe, scopul lor real este să servească Federația Rusă. De obicei, aceștia au contacte cu exponenți ai Federației Ruse într-o formă camuflată”.

În detașamentele Kremlinului expertul evidențiază grupul de politicieni aflați în conexiune cu grupuri criminale organizate: aceștia sunt implicați în acțiuni hibride îndreptate împotriva Chișinăului. Ei „sunt conduși de un cetățean al Republicii Moldova aflat în căutare internațională. Acești politicieni fac parte dintr-un scenariu mai amplu orchestrat de Federația Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova și sunt legați de grupurile criminale organizate”.

Nu mai puțin nocivă este și cea dea patra categorie, a forțelor politice pretins-proeuropene care explorează nișa preocupărilor aparent tehnice - administrația locală, gestionarea subiectelor social-economice sau culturale – așa-numiți „sleepers” care urmează să fie activați în momentul decisiv pentru parcursul european al țării, spune expertul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.