Președinția denunță la Procuratură înţelegerile de cartel pe piaţa de carburanţi

Președinția a depus un denunț la Procuratura Generală în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi. Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Facebook, consilierul președintelui Maia Sandu în domeniul energetic, transmite IPN.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, companiile petroliere nici nu se rușinează să vorbească deschis despre coordonarea prețurilor, iar conducerea Consiliului Concurenței „doarme”, exact cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul.  „Încă în 2019 președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, anunța că deţin probe directe şi indirecte, că vor aplica sancțiuni, însă nu au întreprins nimic. Consecinţele acestui dezmăţ le simţim cu toţii la fiecare modificare de preţuri”, a declarat consilierul prezidențial.

Denunțul va fi expediat Parlamentului împreună cu solicitarea să inițieze o evaluare externă a activității Consiliului Concurenţei.

În opinia sa, schimbarea coordonată a prețurilor carburanților, cu încălcarea metodologiei, este imposibilă fără o coordonare prealabilă. Atât fixarea prețurilor, cât şi neglijența în serviciu sunt infracțiuni penale.

„Cerem Procuraturii Generale să investigheze acest caz şi să atragă la răspundere persoanele vinovate. Dacă au nevoie de ajutor, le sunt la dispoziţie”. Sergiu Tofilat a adăugat că, prima companie petrolieră care va recunoaşte înţelegerea de cartel poate beneficia de o reducere sau chiar scutire de amendă, conform politicii de clemenţă.

Acesta a atenționat plenul Consiliului Concurenței ca în decizia de sancționare a petroliștilor să nu includă intenționat formulări ce vor permite anularea deciziei în instanța de judecată, ca petroliști să scape de amenzi, așa cum s-a întâmplat în 2011.

Scumpirile la carburanți au începutul la mijlocul lunii decembrie și au continuat în ianuarie. În februarie, stațiile PECO, de cel puțin trei ori, au afișat prețuri majorare. Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Subiectul majorării prețurilor la carburanți a fost discutat la penultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Președintele Maia Sandu a precizat că soluția pentru scumpirile consecutive, care se presupune că sunt acțiuni concertate, ar fi revenirea la prețurile plafon pentru combustibil.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.