Funcţia de preşedinte al Comisiei Electorale Centrale ar putea să-i revină opoziţiei, odată cu expirarea mandatului actualilor membri. Declaraţia aparţine preşedintelui Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Sergiu Sîrbu. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, deputatul a menţionat că majoritatea parlamentară este dispusă ca preşedintele Comisiei să fie reprezentantul opoziţiei, transmite IPN.
„Experţii ne recomandă ca obligatoriu în această Comisie să fie exponenţi ai opoziţiei parlamentare. Poate opoziţia nu va deţine majoritatea în CEC, dar nu exclud că preşedinţia CEC-ului va revine opoziţiei şi vreau să spun că aceasta este o funcţie foarte importantă, cu pârghii destul de importante în această instituţie. Acest lucru va compensa pe deplin faptul că opoziţia nu va avea o majoritate în CEC”, a declarat Sergiu Sîrbu.
Potrivit lui, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul CEC sunt aleşi de către membrii Comisiei. În aceste condiţii, majoritatea parlamentară le-ar putea sugera reprezentanţilor săi să ţină cont de această doleanţă şi să susţină un reprezentant al opoziţiei. „Important este să avem un om profesionist, deoarece chiar dacă este din partea opoziţiei nu înseamnă că nu trebuie să aibă habar de procesele electorale”, a menţionat Sergiu Sârbu.
Potrivit deputatului, din cei nouă membri ai CEC, unul este numit de preşedintele Republicii Moldova, alţi opt membri sunt desemnaţi de Parlament, reprezentând proporţional atât majoritatea, cât şi opoziţia. „Reieşind din calculele matematice, cinci membri trebuie să fie desemnaţi de majoritate şi trei de opoziţie. Aceştia urmează să treacă de toate etapele conform Legii cu privire la verificarea titularilor de funcţii publice”, a notat parlamentarul.
Mandatul actualei componenţe a Comisiei Electorale Centrale expiră pe 11 februarie.