Președintele Timofti a promulgat legea privind CNA

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat Legea Nr. 180 din 22 octombrie 2015, prin care Centrul Naţional Anticorupţie revine în subordinea Parlamentului din cea a Guvernului, transmite IPN.

Proiect de lege în acest sens a fost votat pe 22 octombrie, în ședinţa plenară a Parlamentului, cu votul a 65 de deputați. Potrivit proiectului, directorul centrului urmează a fi numit de către Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor, pentru un mandat de 5 ani. Una dintre condiţiile pe care trebuie să le întrunească viitorul director este neafilierea politică.

La fel, potrivit proiectului, mandatul directorului poate înceta în caz de demise, incompatibilitate de funcţii, pierderea cetăţeniei sau revocare de către Parlament.

Autorii proiectului, care sunt un grup de deputaţi democraţi, susţin că modificările de lege vin să contribuie la implementarea standardelor internaţionale anticorupţie ce ţin de independenţa structurii specializate anticorupţie, condiţie necesară pentru a-și exercita funcţiile în mod eficace și liber de orice presiune.

CNA a fost trecut din subordinea Parlamentului în subordinea Guvernului în mai 2013, cu votul deputaţilor PLDM și PCRM.  Fiind în subordinea executivului, directorul CNA putea fi numit și demis de șeful statului.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE