Președintele Senatului României: Aderarea la UE nu depinde doar de efortul autorităților, cetățenii trebuie să creadă în acest demers

În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, atunci vom fi cu adevărat uniți în Uniunea Europeană. Sunt eforturi pe care le fac autoritățile de la Chișinău și de la București, sunt eforturi pe care le fac țările membre ale Uniuni Europene care sprijină demersul Republicii Moldova. Dar aderarea la UE nu depinde doar de efortul autorităților, cetățenii trebuie să creadă în acest demers, a declarat sâmbătă președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în vizită la Chișinău, transmite IPN.

„În perioada următoare trebuie să ne concentrăm atenția asupra tuturor etapelor pe care trebuie să le parcurgem. Noi am oferit tot ceea ce înseamnă sprijinul tehnic, expertiza pentru ca drumul acesta să fie cât mai coerent și cât mai rapid cu putințaˮ, a menționat oficialul român, apreciind că există o dinamică bună pentru procesul de integrare.

Nicolae-Ionel Ciucă a remarcat că din momentul începerii procesului de aderare până la dobândirea statutului de membru, PIB-ul României a crescut de trei ori. „În această perioadă de preaderare avem nevoie să asigurăm toate elementele de detaliu și de specificitate pentru a putea să se beneficieze de fondurile de preaderare, astfel încât Republica Moldova, cetățenii țării, să vadă cu adevărat care sunt avantajele statutului de membru al Uniunii Europeneˮ.

Președintele Senatului României a amintit că în 2022 România a pus la dispoziție un fond de o sută de milioane de euro, bani care sunt destinați pentru proiecte stabilite la nivelul Guvernului și autorităților locale din Republica Moldova. Potrivit oficialului român, primarii sunt foarte interesați de continuarea programului de finanțare pentru Satul European în Republica Moldova. „Am discutat despre un proiect care vizează finanțarea primăriilor din România care să primească bani pentru proiectul de înfrățire cu primării din Republica Moldova, să fie o linie de finanțare separată pentru acest proiect. Sunt, de asemenea, proiectele care sunt în dezvoltare pe interconectarea energetică. În momentul de față, discutăm de cel puțin două puncte de interconectare. Cel mai avansat este cel de la Suceava la Bălți. Discutăm, de asemenea, proiectele de interconectare unde sunt folosiți și bani europeni pentru construcția de poduri. Sunt patru poduri, unele dintre ele vor fi refăcute, iar altele se vor construi de noi. Sunt proiectele de dezvoltare a rețelei de gaze și a conductelor de apă care, de asemenea, vor fi în continuare dezvoltate și susținuteˮ, a spus Nicolae-Ionel Ciucă.

Oficialul român a mai spus că Republica Moldova este stat-partener al Alianței Nord-Atlantice și este într-un program de asistență nemijlocită pe relația dintre Ministrele Apărării din România și Republica Moldova. Există de asemenea un Oficiu de legătură NATO la Chișinău care, împreună cu autoritățile de la Ministerul Apărării, identifică și dezvoltă programe care trebuie să prindă contur în actualul context. „Din partea noastră există în continuare sprijin și discutăm cât se poate de aplicat și concret modul în care putem să creștem capacitatea de reziliență a Republicii Moldovaˮ, a subliniat Nicolae-Ionel Ciucă.

„Trebuie să dăm garanții și oamenii să aibă certitudine că la nivelul autorităților, la nivelul mediului internațional, se iau măsuri pentru a putea să ne asigurăm siguranța cetățenilor și securitatea țărilor noastreˮ, a conchis președintele Senatului României.

Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, se află într-o vizită la Chișinău, în perioada 1-2 martie. Oficialul este însoțit de eurodeputații Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan, precum și de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.