Președintele României: În aceste vremuri foarte complicate o să acționăm împreună

„În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii, este necesar – și o să acționăm împreună în acest sens – să fim tot mai aproape, tot mai uniți”. Declarația aparține președintelui României, Klaus Iohannis, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de președinta Maia Sandu la Palatul Cotroceni. Liderul de la București a mai declarat că România și Republica Moldova au o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită, transmite IPN.

Klaus Iohannis a menționat că e o perioadă de crize de proporții istorice, crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic în ultimele 12 luni. Acum un an, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să înceapă un război ilegal și sângeros, marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean. „A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat însă la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile”, a notat liderul de la Cotroceni.

Republica Moldova s-a confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotar și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior. „Toate acestea, precum și alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilități preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplar de către autoritățile proeuropene de la Chișinău. În acest context, vă felicit pentru numirea noului guvern și salut angajamentul solid al noii echipe guvernamentale pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova”, a declarat Klaus Iohannis.

„Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne totodată deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război”. „Nu vom ceda. Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă”, a mai spus președintele României.

La rândul său, președinta Maia Sandu a declarat că astăzi, mai mult ca niciodată, Republica Moldova simte sprijinul puternic al României pentru cetățenii săi. Pentru pacea, bunăstarea și viitorul european. „În această perioadă complicată, România ne este alături sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. În numele tuturor cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule președinte”, a spus Maia Sandu.

Potrivit ei, parteneriatul strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetățeni în multiple domenii. Noul Guvern de la Chișinău va continua un dialog energic cu executivul român. Și prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, firesc, la București. „Am vorbit astăzi și despre cooperarea noastră în 2023 – un an al reconstrucției. Prioritatea noastră în acest an este reconstrucția economiei, continuarea reformelor și consolidarea securității statului. Conlucrăm cu România în toate aceste domenii”, a menționat șefa statului. Potrivit ei, va continua implementarea proiectelor comune de infrastructură și de interconectare energetică. Va fi întărită securitatea energetică și nimeni nu va putea șantaja cetățenii Republicii Moldova cu închiderea gazului.

„Lucrăm intens la renovarea podurilor existente și la construcția de noi poduri rutiere și feroviare. Astfel, vom spori integrarea noastră economică cu România și cu întreg spațiul european. În domeniul educațional, vom promova parteneriatele academice între școlile și universitățile din țările noastre. Un proiect important unde mizăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunitățile etnice din Republica Moldova și în diasporă”, a mai spus șefa statului.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează vizita de lucru la București la invitația președintelui României, Klaus Iohannis.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.