Preşedintele Republicii Moldova a dat dovadă de curaj politic la Minsk, opinii

Preşedintele Nicolae Timofti a dat dovadă de curaj politic în discursul său de la summit-ul CSI la Minsk, prin care a acuzat Federaţia Rusă că a închis piaţa pentru produsele moldoveneşti pe motiv că Republica Moldova a semnat Acordului de Asociere cu UE. Declaraţii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Analistul politic Roman Mihăeş, a declarat că discursul preşedintelui moldovean l-a enervat pe Vladimir Putin, fapt care în cele din urmă l-a determinat să dea o replică încurajatoare pentru ţara noastră. „Putin a spus  că nu este împotriva apropierii Republicii Moldova de UE. Doar că îşi face griji de impactul pe care l-ar avea asupra Rusiei în calitate de partener al Republicii Moldova. Această repică este în favoarea Republicii Moldova. Mai întâi a fost declaraţia lui Alexandr Lukaşenko privind faptul că nu are nimic împotriva integrării Republicii Moldova în UE, apoi a venit declaraţia lui Putin. Iar meritul lui Timofti este că l-a provocat pe preşedintele rus să facă această declaraţie în favoarea noastră”, a conchis Mihăeş

Preşedinta clubului politic al femeilor, Ecaterina Mardarovici, de asemenea, consideră gestul lui Nicolae Timofti unul demn şi plin de curaj. Potrivit ei, „peste câţiva ani vom mulţimi Rusiei că ne-a închis piaţa, deoarece ne-a determinat să ne orientăm spre piaţa europeană şi să căutăm alte pieţe de desfacere. Totodată, producătorii moldoveni au fost puşi în situaţia de a produce produse calitative”.

Potrivit presei ruseşti, schimbul de replici dintre Putin şi Timofti a fost unul incendiar, iar discuţiile dintre cei doi ar fi continuat în culise.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.