Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a înaintat spre examinare Parlamentului, în regim prioritar, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la Curtea Constituţională, prin care să fie exclus blocajule instituţional, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Preşedinţiei.
Şeful statului propune abrogarea unui aliniat din Legea cu privire la Curtea Constituţională, care stabileşte că instanţa este în drept să se convoace numai după ce au fost numiţi cel puţin 4 judecători din partea tuturor autorităţilor competente (Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii).
Preşedintele subliniază că, deşi judecătorii sunt numiţi de puterile legislativă, executivă şi judecătorească, ei nu reprezintă autorităţile respective în componenţa curţii. Legea prevede că şedinţele plenare ale curţii sunt deliberative dacă întrunesc condiţia de prezenţă a cel puţin 4 judecători „din partea tuturor autorităţilor competente”. Această prevedere, potrivit şefului statului, face imposibilă funcţionalitatea Curţii Constituţionale în condiţiile prezenţei a 4 judecători numiţi doar din partea a două autorităţi competente.
În prezent, din componenţa Curţii Constituţionale lipsesc doi judecători a căror numire ţine de competenţa Parlamentului, ceea ce face imposibilă activitatea curţii. Prezenta iniţiativă legislativă urmăreşte excluderea situaţiilor de blocaj instituţional, în care Curtea Constituţională ar fi în incapacitate de lucru chiar dacă, de facto, este asigurată prezenţa cvorumului, de 4 judecători.
Mandatele a doi judecători constituţionali desemnaţi de către legislativ au expirat încă la 23 februarie. Legislaţia nu prevede un termen limită în care Parlamentul trebuie să numească noi judecători.