Preşedintele patronatelor din agricultură: Munca copilului afectează atât copiii implicaţi în munci periculoase, cât şi dezvoltarea întreprinderilor
Patronii agricoli din Moldova şi-au prezentat iniţiativele şi experienţa de prevenire şi combatere a muncii copilului în agricultură şi industria alimentară. Ei şi-au confirmat angajamentul de a promova în continuare Codul de conduită pentru patroni privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului. „Munca copilului afectează atât copiii implicaţi în munci grele şi periculoase, cât şi dezvoltarea întreprinderilor”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA), Alexandru Slusari, într-o conferinţă naţională cu ocazia Zilei Mondiale împotriva muncii copilului, marcată pe 12 iunie, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat de presă al FNPAIA, la conferinţă s-a discutat şi „Foaia de parcurs pentru eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului până în anul 2016”, documentul final al Conferinţei Mondiale de la Haga, la care au fost reprezentate şi patronatele din Republica Moldova.
Evenimentul a reunit conducători de întreprinderi implicaţi în iniţiativa FNPAIA „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei” (lansată în 2005), reprezentanţii Asociaţiilor patronale regionale FNPAIA, membri ai echipei de monitorizare care a urmărit, în 2008 şi 2009, modul în care este respectat Codul de conduită pentru patroni, precum şi reprezentanţi ai partenerilor sociali patronate, sindicate, Guvern.
La nivel mondial sunt peste 200 de milioane de copii supuşi diferitor forme de munci grele.