Preşedintele leton ar putea efectua o vizită oficială în Moldova

Preşedintele Republicii Letonia, Raimonds Vējonis, ar putea efectua o vizită oficială anul viitor în Republica Moldova. Oficialul leton a acceptat invitaţia lansată de premierul Pavel Filip în cadrul unei întrevederi în marja celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, transmite IPN.

Cei doi oficiali au subliniat buna cooperare stabilită între Moldova şi Letonia în special în contextul procesului de implementare a reformelor necesare în Republica Moldova. Preşedintele Raimonds Vējonis a reiterat întreaga susţinere a Letoniei pentru parcursul european al Republicii Moldova, menţionând că partea letonă este dispusă să împărtaşească din experienţa sa în parcurgerea drumului european.

Părţile au pledat pentru intensificarea ritmului schimburilor comercial-economice, accentuând necesiatatea activizării lucrului Comisiei interguvernamentale moldo-letone pentru cooperare comercial-economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică, dar şi pentru semnarea unui acord bilateral privind securitatea socială. Până în prezent, Moldova şi Letonia au semnat 30 de acorduri bilaterale, alte cinci fiind în proces de negociere.

O altă discuţie a premierului Pavel Filip, cu preşedintele Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, a vizat dialogul politic şi cooperarea economică, precum şi agenda europeană a Moldovei. Preşedintele Toomas Hendrik Ilves a reiterat susţinerea Estoniei pentru parcursul european al ţării, menţionând că Republica Moldova continuă să fie printre cele prioritare în programul estonian de asistenţă pentru cooperare.

Cu omologul său georgian, Giorgi Kvirikashvili, premierul moldovean a discutat despre cooperarea în domeniul integrării europene, fiind accentuată necesitatea de a continua schimbul de experienţă, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic.

Pavel Filip a menţionat că Moldova este interesată de preluarea experienţei Georgiei în implementarea reformelor în domeniul afacerilor interne, justiţiei, apărării, sectorul serviciilor publice şi pledează pentru aprofundarea colaborării în domeniile respective. Părţile au convenit să creeze un grup comun de experţi care să asigure preluarea experienţei Georgiei în sectorul justiţiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.