Președintele în exercițiu al OSCE subliniază importanța dialogului între malurile Nistrului

Președintele în exercițiu al OSCE, Bujar Osmani, ministru al afacerilor externe al Macedoniei de Nord, și-a încheiat vizita în Republica Moldova, transmite IPN. Pe ambele maluri ale râului Nistru, oficialul a reiterat importanța negocierilor în formatul 5+2 și menținerea dialogului. A evidențiat și a salutat continuitatea formatului 1+1. „OSCE va susține orice efort care oferă o dinamică pozitivă în sprijinul implementării depline a măsurilor convenite anterior și a identificării unor noi domenii de acord”, a declarat Bujar Osmani, citat într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE.

Discuțiile purtate cu oficialii de la Chișinău s-au concentrat pe activitatea OSCE în Republica Moldova, pe starea lucrurilor în ceea ce privește procesul de reglementare a conflictului transnistrean și pe susținerea acordată de Organizație în vederea depășirii provocărilor create de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. „Agresiunea împotriva Ucrainei a creat o serie de provocări specifice în ceea ce privește procesul de reglementare transnistreană. Acest proces vital este o prioritate clară pentru președinția noastră”, a declarat Bujar Osmani.

Această vizită a avut drept scop susținerea unei reglementări politice cuprinzătoare și durabile a conflictului transnistrean în toate aspectele sale, consolidând independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional cu un statut special al regiunii transnistrene.

Președintele Osmani a avut, de asemenea, o întâlnire în orașul Bender cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și cu negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Pe ambele maluri ale Nistrului, președintele în exercițiu al OSCE a subliniat necesitatea de a consolida în continuare încrederea și dialogul constructiv între cele două părți întru beneficiul populației afectate de pe ambele maluri ale râului Nistru.

În timpul întâlnirii sale cu personalul Misiunii OSCE în Moldova, Bujar Osmani și-a exprimat recunoștința și încurajarea acestora în realizarea în continuare a activității lor importante. De asemenea, a vizitat un centru de voluntariat pentru susținerea refugiaților ucraineni și a putut vedea munca mai multor tineri care oferă un sprijin esențial refugiaților.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.