Preşedintele îi împinge pe politicieni să urgenteze identificarea unor soluţii, opinie

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, prin anunţarea consultărilor cu fracţiunile parlamentare, îi grăbeşte pe politicieni să identifice soluţii pentru depăşirea crizei politice. De această părere este analistul politic, Anatol Ţăranu. „Preşedintele are o agendă proprie, care se deosebeşte de agenda partidelor”, a declarat analistul pentru IPN.

„Este evident că preşedintele nu poate să întindă până la infinit nominalizarea unei candidaturi la funcţia de prim-ministru, are înţelegerea sa despre ceea ce înseamnă un termen rezonabil”, a declarat Anatol Ţăranu, care susţine că, potrivit Constituţiei, timpul legal pentru numirea unui nou prim-ministru, 45 de zile, începe din momentul lansării consultărilor.

Analistul politic Viorel Cibotaru crede că Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat sunt pregătite să propună soluţii pentru reconfigurarea alianţei de guvernământ. „În principiu, aceste două partide sunt gata să apară în faţa preşedintelui cu anumite opţiuni cântărite. Nu este suficient de gata în acest sens Partidul Liberal, mai ales judecând după apariţiile în public ale lui Mihai Ghimpu”, a spus Viorel Cibotaru.

Analistul crede că PLDM va reitera poziţia de a-l înainta pe Vlad Filat la funcţia de prim-ministru. „Dar partidul nu se va crampona şi va lăsa portiţe deschise cel puţin pentru un dialog civilizat. PDM, posibil,  va veni cu o altă soluţie, dar iarăşi mă aştept să lase anumite portiţe pentru a găsi o înţelegere. PL fie va veni cu a treia soluţie, fie o va susţine pe una din două, dar cel mai probabil o va susţine pe cea a PDM, care mai degrabă va veni cu propuneri cum să se depăşească această criză, dar nu cu o candidatură aparte”, a remarcat Viorel Cibotaru.

Analistul susţine că consultările pot dura mai mult, nu au un număr stabilit de runde. „Alegerile anticipate nu sunt un scop pentru niciun partid din alianţă, fiecare îşi doreşte să înainteze maximum de propuneri şi să primească minimum pe care să fie nevoite să le accepte. Partidele nu se tem de alegeri anticipate, dar se tem să nu fie acuzate că nu reuşesc să se înţeleagă pentru interesul ţării”, a conchis Viorel Cibotaru.

Preşedintele Nicolae Timofti a lansat miercuri, 20 martie, consultările cu fracţiunile parlamentare pentru a identifica o nouă candidatură la funcţia de prim-ministru. PLDM insistă ca Vlad Filat trebuie să conducă Guvernul. Liberalii şi democraţii spun că nu mai vor să-l voteze. Fracţiunea comuniştilor a refuzat să participe la consultări cu şeful statului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.