Președintele francez, Emmanuel Macron, spune că la Summitul Consiliului European din iunie se va discuta o propunere a Comisiei Europene făcută în baza unui dosar transmis de Republica Moldova, care a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul a declarat că răspunsul pe subiectul aderării va fi clar și va fi însoțit de condiții pentru a avansa. Potrivit lui, dacă s-ar aplica procedurile obișnuite în condiții normale pentru toate statele care doresc statutul de candidat, acesta nu s-ar acorda nimănui. Situația geopolitică, contextul de război, destabilizarea generează o abordare diferită, transmite IPN.
„Este important pentru anumite state din Uniunea Europeană, care țin la procedurile noastre, să le dăm anumite garanții. Și pentru a păstra un anumit echilibru trebuie să trimitem un mesaj clar poporului dumneavoastră. În același timp, să avem condiții care să garanteze un respect al procedurilor. Răspunsul va fi clar, dar vor fi impuse condiții”, a declarat Emmanuel Macron în cadrul conferinței de presă susținută alături de președinta Maia Sandu.
Întrebat de jurnaliști, președintele Franței spus că nu crede că se va propune acordarea unui statut intermediar sau de tranziție. „Se pune o întrebare la care Comisia Europeană trebuie să dea un răspuns. Nu vreau să fac supoziții. Rolul meu este să grăbesc acest proces în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene. Dorința mea este să trimitem un mesaj pozitiv față de această candidatură”, a mai spus Emmanuel Macron.
Potrivit președintelui francez, în nici un caz Republica Moldova nu va trebui să se mulțumească doar cu un statut de membru al Comunității politice europene. Această comunitate nu înlocuiește procesul de aderare, ci este complementară și poate scurta drumul către aderare, având un rol geopolitic.
Președinta Maia Sandu a declarat, la rândul său, că Republica Moldova este o țară europeană, cu oameni care împărtășesc valorile europene, o țară care va avea, fără îndoială, un viitor european. „Pentru noi, aderarea la Uniunea Europeană este opțiunea strategică de a rămâne parte a lumii libere, mai ales în contextul actual de securitate”, a declarat Maia Sandu care speră că cererea Republicii Moldova va fi sprijinită de statele membre ale Uniunii Europene la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie. „Contăm, domnule președinte, pe susținerea continuă a Franței pentru statutul de țară candidată a Republicii Moldova. În condițiile dificile în care ne aflăm, acest pas important ne va ajuta să continuăm reformele inițiate și consolidarea democrației noastre”, a remarcat șefa statului.
Integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung și complex, care va cere eforturi susținute. Autoritățile țării sunt conștiente de acest lucru și șefa statului a precizat că „nu căutăm scurtături în acest proces”. „Suntem pregătiți să ne facem temele – și vrem să fim apreciați după merit, după rezultatul muncii noastre”, a subliniat Maia Sandu.
Președinta a mai spus că Republica Moldova optează pentru consolidarea parteneriatului cu Uniunea Europeană în domeniul politic și de securitate. Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluțiilor pentru problemele europene. Nu doar un consumator de beneficii. „Vrem să fim un stat care contribuie la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă pe plan global. Și continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin aportul guvernului și al societății noastre la gestionarea crizei refugiaților și a efectelor războiului. Împreună, putem contribui la o Uniune Europeană care trebuie să devină un veritabil actor geopolitic în serviciul păcii, drepturilor omului, securității și stabilității, și să dispună de instrumentele necesare pentru a face față tuturor provocărilor”, a adăugat Maia Sandu.
Pentru continuarea reformelor este nevoie, întâi de toate, de pace. Eforturile comunității internaționale trebuie orientate acum spre oprirea agresiunii ruse și restabilirea păcii în Ucraina. „Trebuie să oprim măcelul, să salvăm viețile oamenilor curajoși din Ucraina – și să protejăm astfel libertatea și bunăstarea Europei”, a declarat șefa statului.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022.