Preşedintele este chemat să nu accepte scutirea de accize a importatorilor transnistreni

Asociaţia Promo-LEX, organizaţie de promovare a drepturilor omului, solicită preşedintelui Nicolae Timofti, în calitatea sa de garant al Constituţiei, să nu promulge legea din 11 aprilie, prin care au fost scutiţi de accizele la importat agenţii economici din regiunea transnistreană înregistraţi în Republica Moldova, dar care nu au relaţii fiscale cu sistemul bugetar al ţării. Şeful statului mai este îndemnat să propună Parlamentului şi Guvernului crearea unui fond special, din care să fie ajutaţi agricultorii din raionul Dubăsari care nu-şi pot prelucra terenurile amplasate în stânga Nistrului, transmite IPN.

În apelul Promo-LEX se menţionează că accesul fermierilor din raionul Dubăsari către terenurile agricole este periodic blocat, limitat sau obstrucţionat de către administraţia din regiunea transnistreană, iar anul agricol este practic compromis. Asociaţia consideră că autorităţile constituţionale trebuie, în regim de urgenţă, să calculeze şi să compenseze toate pierderile suportate de către proprietarii de terenuri.

În condiţiile în care administraţia din regiune continuă să creeze obstacole pentru activitatea locuitorilor şi dezvoltarea localităţilor din Zona de Securitate,  Promo-LEX consideră că promulgarea modificărilor solicitate de către Tiraspol devine imposibilă. Asociaţia propune ca sumele acumulate de la agenţii economici din estul ţării să fie redirecţionate într-un fond special pentru acoperirea prejudiciilor şi pierderilor suportate de către fermierii din raionul Dubăsari (localităţile Doroţcaia, Coşniţa, Cocieri, Pârâta, Pohrebea, Molovata Nouă).

Contactat de IPN, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a precizat că Nicolae Timofti nu a reuşit încă să vadă apelul Asociaţiei Promo-LEX, fiind în vizită  în Polonia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.