Președintele Dodon propune sistemul electoral mixt

Președintele Igor Dodon propune sistemul electoral mixt, cu alegerea deputaților după formula 50:50 pe liste de partid și în circumscripții. Într-o conferință de presă, marți, 18 aprilie, șeful statului a declarat că nu va permite ca proiectul sistemului electoral majoritar, propus de Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, să fie implementat în Moldova, transmite IPN.

Igor Dodon a menționat că sistemul electoral mixt păstrează virtuțile sistemului proporțional, dar favorizează și alegerea unui număr important de deputați independenți, la nivel raional și regional. Potrivit inițiativei sale, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alții 50 – în circumscripții teritoriale.

„Dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, propun ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea transnistreană. Dat fiind faptul că în afara țării și în raioanele de est necontrolate de Chișinău se află cel puțin peste o treime din cetățenii Republicii Moldova, consider ca aceștia trebuie să fie reprezentați cel puțin de 25% din totalul deputaților în Parlament. Celelalte 25% vor fi din raioane și din Chișinău”, a notat președintele.

Șeful statului afirmă că votarea deputaților din regiunea transnistreană urmează să aibă loc în secții de votare deschise în raioanele și localitățile care se află sub controlul constituțional al Guvernului Republicii Moldova. „Precizez că fără implicarea și prezența cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe țară. Iar dacă vrem să întregim țara, trebuie să fim mai deschiși și politic, și electoral”, a spus șeful statului.

Potrivit lui Igor Dodon, votul în diaspora urmează să fie asigurat pentru două zile, astfel încât să fie facilitat accesul la urne a votanților aflați departe de secțiile de votare. Președintele insistă secțiile de votare peste hotare să fie asigurate cu cinci mii de buletine de vot. Totodată, pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat, șeful statului propune colectarea unui număr minim de semnături – 600. În opinia sa, studenții trebuie să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza certificatului eliberat de instituția de învățământ. La fel, președintele a reiterat poziția sa privind reducerea numărului de deputați de la 101 la 71.

„Acestea sunt componentele de bază ale votului mixt pe care îl propun. De azi înainte voi face uz de toată influența mea politică pentru a convinge diverși lideri autohtoni și partenerii din străinătate să se implice în promovarea votului mixt, să convingă puterea să renunțe la votul uninominal și să accepte o opțiune de compromis – votul mixt. Sunt convins că votul mixt, 50 la 50, întrunește cea mai mare susținere din partea cetățenilor țării, așa cum arată și unele sondaje de opinie”, a mai menționat Igor Dodon.

Șeful statului a cerut guvernării să demonstreze cumpătare și înțelepciune, să se gândească la interesele naționale ale țării, să cedeze din ambiții și interesele înguste de partid. În viziunea sa, inițiativa puterii este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului

În aprilie 2013, la inițiativa democratului Vlad Plahotniuc, Parlamentul a votat un proiect de lege prin care urma să se treacă la sistemul electoral mixt. Însă la începutul lunii mai a aceluiași an, deputații au abrogat documentul, după ce fracțiunea PLDM a insistat pe crearea unei comisii care să examineze impactul sistemului electoral mixt, invocând că proiectul a fost promovat în grabă și că s-au comis multe greșeli.

  • igor dodon despre sistemul mixt.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.